Днес е 13.07.2024

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла “5/4 Tango”

01.10.2022
Марта Петкова и Никола Хаджитанев 1
Марта Петкова и Никола Хаджитанев

На 5 октомври в Зала 1 на Фестивалния комплекс Варна прима балетистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще претворят в емоционален танц музиката на Астор Пиацола.

Само до 4 октомври специални цени за закупилите поне 2 билета – по 10 лв. отстъпка на билет.

Събитието в Зала 1 на Фестивалния комплекс е сред акцентите на Европейския музикален фестивал Варна 2022.

Хореографът Светлин Ивелинов: ”Марта и Никола са мегазвездите на България и едни от големите звезди в света – изключителни балетни артисти, които с уменията си, с изключителното си присъствие и възможности могат по един великолепен начин да пресъздават образа на това, което аз търся. Рядко удоволствие е хореограф и режисьор да работи с такива артисти.”

Почитателите на балета във Варна ще имат привилегията да видят специално изпълнение на примариусите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев в концерта спектакъл на ансамбъл “5/4 Tango”. На 5 октомври от 19:00 на сцената на Зала 1 във Фестивалния и конгресен център изявени класически музиканти, водени от големия пианист Людмил Ангелов, ще преоткрият за варненската публика страстта на танца в творбите на гениалния създател на танго нуево. Стоян Караиванов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Емил Гунев участват в квинтета. Хореографията е на изтъкнатия Светлин Ивелинов.

Марта Петкова и Никола Хаджитанев 2
Марта Петкова и Никола Хаджитанев

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите „Лешникотрошачката“, „Жизел“, „Дон Кихот“, “Козият рог“, „Лебедово езеро“ и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси, сред които и Балетния конкурс Варна 2006, отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда “Кристална лира” за постижения в балетното изкуство и награда за цялостен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската национална опера и балет от 2006. Солист в балетите „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Пахита”, „Шехерезада”. Участва в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. Финалист е на Международния балетен конкурс във Варна 2006 г. Никола Хаджитанев е носител на награди, сред които специалната награда на Барокова Сицилия, 2006 г. в Модика, Италия и Първа награда за най-добър танцов партньор в Международния фестивал на изкуствата Фивидзано, Италия, 2002 г. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия “Бъдещето на България” за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома на Министерство на културата на Република България. През 2010 г. получава и Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира” на СБМТД.

Светлин Ивелинов
Светлин Ивелинов

Дни преди гостуването на Ансамбъл “5/4 Tango” за танцовата част на спектакъла с хореографа Светлин Ивелинов разговаря Нина Локмаджиева.

Как вписахте танца в музикалната тъкан на концерта на ансамбъл “5/4 Tango”?

Красива симбиоза между нас и Маестро Ангелов се получи, едно наистина творческо преливане между музиката и балета. Балетът е музическо изкуство и в тази синкретичност на спектакъла беше удоволствие да работим с един изключителен музикант. Танцът се вписва в този проект много хармонично, защото тангото е музикална форма, която е изцяло свързана с танца, при него музиката и движението са взаимно допълващи се, правят едно цяло, хармонизират, като развиват общо една композиция. Формата на изпълнението на Марта и Никола е особена, това не е чисто танго, това е балетна композиция, миниатюра, която е на базата на тангото и е по “Годишните времена на Буенос Айрес” от Пиацола. В нея участват много движения от автентичното аржентинско танго, може би по-скоро от танго нуево, които обаче са преплитат с балетната лексика и се получава чисто балетна, балетно-танго композиция. Самите изпълнители не са танго танцьори, не се търси чистият танго танц, а състоянието, усещането за танго, взаимоотношенията между партньорите, привкусът на самото танго състояние. Всичко това е видяно през една драматургична картина, на базата на сезоните. Може да се приеме, че това са сезоните в нашите взаимоотношения, сезоните на тези двама души. Аз развивам техните лични взаимоотношения, които преминават през срещата, зараждащата се любов, развиващата се близост, желанието да са заедно. Но в това желание се срещат два характера, които са различни, в един момент те са противодействащи един на друг, виждаме желанието на единия да подчини другия на собственото си светоусещане и обратното. Цялата динамика на човешките сезони в развитието си постига една хармония, която е едно преминаване през съвместна изгаряща и вдъхновена емоция – това, което е любовта.

Тангото винаги разказва любовна история, нали?

Тангото само по себе си, след развитието си от началото, когато се превръща в това, което ние знаем като танц, винаги е свързано с тази близост между мъжа и жената, с този трепет – емоционален, чувствен… И всяко танцуване на танго между мъжа и жената всъщност има собствена драматургия – говоря за самия танц, той винаги носи някаква вътрешна драматургия между двама души. Това разказвам с тази балетна миниатюра. Тя представлява едно изпълнение върху целите сезони на Пиацола – един малък спектакъл вътре в музикалната картина на целия концерт. Във Варна танцът ще бъде част от цялостната композиция от танга, подредена от Маестро Ангелов. Всяко от тях има своето място в историята и мисленето на самия Пиацола, и те не са случайно подредени.

Марта Петкова и Никола Хаджитанев 4
Марта Петкова и Никола Хаджитанев

Във Варна ще представите тази балетна миниатюра след адмирациите на софийската публика за Вашия спектакъл “Танго”. В него солират също Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Как тангото преобрази техния танц?

Спектакълът “Танго” в Софийската опера имаше премиера миналата година, преди това имаше един друг вариант, който дълго се игра – “Танго”, изцяло по музика на Астор Пиацола – голям спектакъл в две действия. Маестро Карталов ме покани да направя “Танго” в Софийска опера, спектакълът е различен от предишния, а Марта Петкова и Никола Хаджитанев са двамата основни герои в този спектакъл. Марта и Никола са мегазвездите на България и едни от големите звезди в света – изключителни балетни артисти, които с уменията си, с изключителното си присъствие и възможности могат по един великолепен начин да пресъздават образа на това, което аз търся. Рядко удоволствие е хореограф и режисьор да работи с такива артисти.

Варна, градът на първия балетен конкурс в света, има една подготвена за балет от висок клас публика. С какво усещане готвите танц за нея?

Варна, поради големия международен балетен конкурс, който е първият в света, се превърна в своеобразна столица на балета. Варна е място, с голяма буква, в което се развива изкуството, където се случват интересни и важни събития, и не само балетни, това е мощен град, събиращ култура отвсякъде. На музикалния и на театралния фестивал “Варненско лято” идват артисти от цял свят,тук има много балет, опера, театър, кино – градът буквално ври от интересни събития. Естествено, тази публика има един широк спектър на възприятие, на познание върху това, което гледа, което е чудесно. Аз имам доста срещи с варненската публика и те винаги са били много хубави, вълнуващи, надявам се и за публиката.

Какво послание ще изпратите към публиката с Вашата танцова миниатюра?

Когато в един спектакъл се получи симбиоза между артистите и публиката и след това хората излязат от залата, носейки един друг свят – извън битовизма и всичко което ни заобикаля, това е най-доброто постижение. Защото тези хора се чувстват по-богати, по освободени, могат на другия ден да влязат отново в житейските си неща, но вече с една друга освободеност, с релаксирано съзнание и душевност. И ако ние съумеем да ги докоснем, да събудим тяхната чувственост, да ги накараме да почувстват нещо красиво, нещо съкровено, това би било просто прекрасно.

Началото на концерта е в 19:00.

Билети от 20 до 50 лв. от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн – от сайта на ФКЦ: https://fccvarna.bg/събитие/ансамбъл-54-танго

Само до 4 октомври специални цени за закупилите поне 2 билета – по 10 лв. отстъпка на билет.

5/4 Танго

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“ (https://elitemusic.bg). Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Bella Vita Residence”, строителна фирма “Комфорт”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Снимки балет Светослав Николов – Чапи

Пресцентър Арт Варна

Други