Днес е 17.05.2024

Финал на “Варненско лято” 2022 с оркестъра на БНР и солист изненада

23.09.2022
Оркестър на БНР

Очакваме на 7 октомври във Варна един от лауреатите на престижния цигулков конкурс “Фриц Крайслер” във Виена, чийто финал е след броени дни. Артистичният директор на ММФ “Варненско лято” – виртуозът Марио Хосен е член на журито на конкурса.

Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – най-дълголетният и най-продължителен във времето български фестивал, завършва своя богат сезон 2022 през октомври с концерт на уважавания симфоничен оркестър на БНР. На 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център под палката на маестро Марк Кадин радиосимфониците ще изпълнят Сюита за оркестър от Лазар Николов и селекция от Славянски танци от Дворжак.

Голямата изненада на концерта ще бъде цигулковият концерт. Той ще стане известен в последния момент, когато ще научим и името на солиста. Сигурно е само, че това ще е един от призьорите на престижния конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ 2022 във Виена, който се провежда в момента. Артистичният директор на ММФ “Варненско лято” – виртуозът Марио Хосен, е член на журито на конкурса и ще пристигне във Варна заедно с лауреата солист. В журито на конкурса освен него са едни от водещите солисти – цигулари в света под председателството на големия френски цигулар Жан-Жак Канторов (Франция), Дмитрий Ситковецки (Англия), Сергей Хачатрян (Армения), Игор Групман (САЩ), Сергей Крилов (Италия), Бенямин Шмит (Австрия), ТянгВа (Китай).

Фриц Крайслер 1
Фриц Крайслер

Историята на Виенския конкурс за цигулари започва от наградата, която Фриц Крайслер е дарявал всяка година преди 1938 на най-добрия студент по цигулка във Виенската музикална академия. През 1979 г. конкурсът става международен, журиран е от авторитетно жури с участието на Йехуди Менухин и привлича цигулари до 30-годишна възраст от всички страни. Провежда се на всеки четири години във Виенския Музикферайн или Виенския Концертхаус.

Тази година Международният конкурс за цигулка “Фриц Крайслер” отбелязва 60-годишнината от смъртта на Крайслер.

Фриц Крайслер 2

Фриц Крайслер (Виена 1875 – 1962 г. Ню Йорк) още на 10-годишна възраст завършва Виенската консерватория, а две години по-късно е в Парижката консерватория. Има шеметна кариера на всички континенти в продължение на десетилетия и става идол за цяло поколение цигулари – олицетворение на австриец, виенски музикант и артист. Неговата личност носи печата на необикновеното. От историческа гледна точка Крайслер е последният забележителен представител на виртуозите от романтичния период, но в същото време е и един от пионерите на съвременната цигулка на ХХ век. В продължение на две десетилетия Крайслер е най-търсеният и най-високо платен виртуоз в света. Неговите отличителни пиеси за цигулка и днес са обичани и изпълнявани от цигуларите. С богатството, натрупано от своя безпрецедентен успех, Крайслер помага на много хора, изпаднали в нужда, особено на младите виртуози, които се борят за признание. Конкурсът, носещ неговото име, продължава делото на благородния виртуоз.

Тази година за конкурса във Виена кандидатстваха 235 цигулари от 40 страни. До полуфиналите след силна конкуренция достигнаха 18 участници от Китай, Япония, Бразилия, Австрия, Франция, САЩ, Германия, Корея, Швейцария, Русия, Канада, Израел и Молдова.

На 25 септември в легендарната голяма зала на Мюзикферайн ще стане известен носителят на голямата награда. А днес, 23 септември, в Брамсовата зала на Мюзикферайн журито, председателствано от Жан Жак Канторов, ще покани на сцената шестимата финалисти, които ще се състезават за наградите от 20000, 15000, 10000, 7000, 6000 и 5000 евро. Много допълнителни награди ще включат концертни участия на най-добрите. Един от тези лауреати ще пристигне във Варна за заключителния концерт на Международния музикален фестивал и варненската публика ще бъде първата, която ще посрещне бъдещата звезда, за която конкурсът ще бъде ключ към големите световни зали.

Повече: https://varnasummerfest.org

Варненско лято

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Други