Днес е 26.05.2024

Барокова музика в три последователни вечери на “Варненско лято”

13.09.2022

От 14 до 16 септември 2022 Аулата на Икономическия университет ще бъде домакин на елегантния бароков модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Ансамбли от Финландия, Австрия и Испания ще донесат във Варна очарованието на старинната музика.

Очакваният с вълнение от меломаните Бароков модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще ни срещне в три последователни вечери с изтънченото изкуство на световно признати интерпретатори на бароковата и ренесансова музика. Концертите ще бъдат от 19:00 в Аулата на Икономическия университет, която в последните години е любезен домакин на почитателите на старинната музика.

Бароковия оркестър на Хелзинки

На 14 септември е гастролът на Бароковия оркестър на Хелзинки – една от знаковите формации за старинна музика в Европа и света. През последните 20 години музикантите са спечелили хиляди почитатели на барока със своите неочаквани и често провокативни интерпретации на познати произведения. Репертоарът на оркестъра, воден от Аапо Хакинен – диригент и солист на клавесин, включва първи съвременни изпълнения на непубликувани или възстановени шедьоври. Ансамбълът е спечелил уважението и на най-взискателните меломани с революционни постановки на оперите на Монтеверди, Хендел, Хасе. Комбинацията от визионерски програми и блестящи гостуващи артисти запалва по барока публиката от различни континенти, а във Финландия и балтийските страни бароковият оркестър “Хелзинки” се е наложил като музикална емблема на епохата. Изпълненията им се отличават с емоционалност, красив стил и заразителна жизненост.

Във Варна изтъкнатите инструменталисти ще представят свой прочит на творби на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип-Емануел Бах и Андреас Кирхоф. Диригент и солист е Аапо Хакинен – клавесин, солисти са цигуларите Марио Хосен и Река Силвай.

Il Concerto Viennese

На 15 септември гостува “Il Concerto Viennese”, бароков ансамбъл, който изследва и изпълнява произведения, които са в пресечната точка между оркестрова и камерна музика. Формацията се състои от две цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, чембало и трима певци. Основател на ансамбъла е Рудолф Леополд, който едновременно е диригент и виолончелист. Музикантите дебютират през 2008 г. на фестивална сцена и оттогава разработват репертоар от австрийска барокова музика, както и творби от ерата на Бах и Хабсбурската империя и италиански струнни концерти. За автентичния бароков звук спомагат както дългогодишния опит на инструменталистите, така и оригиналните инструменти от ХVII и ХVIII век. Като всеки уважаващ себе си бароков ансамбъл и виенските музиканти реставрират барокови произведения. През 2013 Рудолф Леополд и колегите му изпълняват „Страст на Свети Марк“ – едно изгубено произведение на Й. С. Бах, което се изпълнява рядко и носи престиж на всеки, който го е изпълнил. “Il Concerto Viennese” го интерпретират с много добър отзвук на фестивали във Виена, Грац и Инсбрук.

Във Варна ще чуем ансамбъла с произведението на Й. С. Бах “Кантата за кафето” и с инструментални пиеси от Бибер, Телеман и Хендел. Солисти са Мария Ладурнер – сопрано, Ян Петрика – тенор, Гюнтер Хаумер – бас.

La Grande Chapelle

На 16 септември е концертът на испанския ансамбъл за барокова музика “La Grande Chapelle”. La Grande Chapelle е вокално-инструментален ансамбъл, създаден през 2005 с цел да предложи нов прочит на големите вокални произведения на епохата от ХVI до XVIII в. Името му идва от прочутата музикална капела на Бургундския род, а впоследствие и на Хабсбургския род, която служи на испанските кралски фамилии до XVII век. Формацията работи върху възраждането на забравени произведения от испанския музикален барок. За да осъществи проектите си, ансамбълът е създал собствен независим звукозаписен лейбъл Laudа. Той се фокусира върху две области: изследване на връзката между музиката и литературата на испанския Златен век и възраждане на произведения на най-забележителните испански ренесансови и барокови композитори. Повечето от творбите се изпълняват за пръв път от ансамбъла. Музикантите участват редовно в най-значимите музикални фестивали – в Пикардия, Мастрих, Антверпен, Виена, Ил дьо Франс, Лион, както и в Cité de la Musique в Париж и в UNAM в Мексико.

Във Варна ансамбълът ще се представи в акапелна формация със съпровод на струнен инструмент от епохата – вихуела. Диригент е Алберт Рекасенс, артистичен директор на формацията. В програмата ще прозвучат канцони и мадригали от времето на Испанския ренесанс. Ще чуем творби от композитора от XVI век Франсиско Гереро.

Концертът се реализира с финансовата подкрепата на Acción Cultural Española (AC/E).

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки личен архив

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Други