Днес е 22.04.2024

“Инстинктът” 2022 – реминисценция за “Инстинктът” 1921

03.09.2022
"Инстинктът"

7, 8 септември 2022, 19.00, Основна сцена, ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна.

Втора постановка на първата пиеса, играна на варненска сцена

„Инстинктът“ – загубената първа пиеса, с която през 1921 г. започва летоброенето на Варненския драматичен театър, се появи отново, като неочакван, но добре дошъл, подарък от съдбата, тъкмо за 100-годишния юбилей на театъра през 2021 г. Несъществуващият в българските архиви драматургичен текст на модния през миналия век Анри Кистмекер (1872-1938) бе открит в оригинал на френски език в Кралската библиотека на Белгия от Анна Сливкова, преводачка в Европейския парламент и почитателка на Варненския театър. Драматургът на театъра Аглика Стефанова – Олтеан преведе „Инстинктът“, а с поставената някога от първия директор режисьор на Варненския театър Стоян Бъчваров пиеса се зае актьорът и режисьор Стоян Радев Ге.К. Апропо, съвпадението няма как да не напомни етимологията на името Стоян – стои, устоява, живее. И така, 100 години по-късно, в Нощта на театрите 2021 пиесата възкръсна отново, в прочит на маса, за да закръгли по своеобразен начин първия варненски театрален век. А в началото на 102-ия сезон на театъра същият екип поднася и обещаната сценична реализация на „Инстинктът“, чиято премиера предстои на 7 и 8 септемри 2022, 19.00, Основна сцена.

„Инстинктът“ (1905) на френско-белгийския автор Анри Кистмекер постига забележителен успех – играе се на много сцени, пътува на турнета, тържествено се посреща 100-тното й представление в Париж, има и 2 екранизации (1916, 1930). Пиесата впечатлява с умело градирана динамика и майсторски изведени персонажи в една история, която интригува и съвременния зрител. В основата й стои любовна интрига, в която дилемата на Доктор Жан Берну е дали да спаси предполагаемия любовник на жена си и да спази лекарския си дълг или да последва инстинкта си за отмъщение. Една от репликите „Инстинктите израстват заедно с нас“ предава ключовото послание на пиесата за духовното израстване, с което човек би могъл да надделее първичните си инстинкти.

„Самият Кистмекер определя пиесата си като „сериозна комедия“. Истината е, че трудно може да се фиксира жанрът – комедия, драма или трилър, като че ли авторът е смесил по превъзходен начин всички жанрове. И може би точно тази смесица от средства, с които се разглеждат сериозни и вечно актуални теми – любов, вярност, изневяра, измяна, инстинкт, разум – прави „Инстинктът“ не архаична, а съвременна, любопитна, изненадваща и бих казал, модерна пиеса“, споделя режисьорът.

Импонираща е неговата идея героите от най-старата пиеса да пресъздадат най-младите актьори на Варненския драматичен театър: Велизар Емануилов, Миглена Везирова, Недялко Стефанов, Христина Джурова, Станислав Кондов, Александра Майдавска, Константин Соколов и Гергана Арнаудова. Художник на постановката е Даниела Николчова, а асистент режисьор Валентина Андонова.

"Инстинктът" плакат, дизайн Славяна Иванова
„Инстинктът“ плакат, дизайн Славяна Иванова

Плакатът на „Инстинктът“ с дизайнер Славяна Иванова, бе отличен в категория „Най-оригинален плакат“ на Международното изложение „Културен туризъм 2022“ във Велико Търново.

Фотосесията за постановката е заснета от Ангел Жечев в резиденция „Евксиноград“.

"Инстинктът" фотосесия в Евксиноград

ИНСТИНКТЪТ

от Анри Кистмекер

Превод Аглика Стефанова-ОлтеанРежисура и музикална среда Стоян Радев Ге. К.

Художник Даниела Николчова

Асистент режисьор Валентина Андонова

Плакат Славяна Иванова

Фотосесия Ангел Жечев

В ролите:Велизар Емануилов – Жан Берну

Миглена Везирова – Сесил Берну

Недялко Стефанов – Андре Берну

Христина Джурова – Терез Ложие

Станислав Кондов – Лотрике

Александра Майдавска – Берта

Константин Соколов – Пиер

Гергана Арнаудова – Пощальон

Премиера – 7, 8 септември 2022, 19.00 Основна сцена

Първа премиера в 102-ия сезон на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

Виолета Тончева

https://www.dramavarna.com/

Други