Днес е 25.06.2024

Бах във въздуха, както го искат младите

21.08.2022
"Летящият Бах", снимка Росен Донев 1

Не, този спектакъл не е за хора, които смятат класическата музика за недосегаема. Нито за такива, които не са готови да погледнат на Бах по друг начин.

Постановката „Летящият Бах“ на германските шампиони по брейк „Flying Steps“ и оперния режисьор Кристоф Хагел представя творби от култовия за пианистите цикъл „Добре темперирано пиано“ в един модерен и смел спектакъл. Главни действащи лица са истински живи музиканти – на пиано и на чембало, и танцьорите. Прелюдии и фуги изплитат сюжетния разказ за различията на стиловете, момичетата и момчетата, гнева, насилието, любовта и хармонията. Видеоартът и 3D-мапингът присъстват пестеливо и с вкус. Музикалното решение е добро за всички – ценителите и младите могат да чуят 12 творби на Бах, изпълнени на живо с оригинални акустични инструменти. И в същото време акцентите са миксирани в техно и брейк вариант.

"Летящият Бах", снимка Росен Донев 7

Кулминация в тази игра на модерно и класическо е финалът с Токата и фуга в ре минор само с брейк, с цялото уважение и преклонение към тази сюблимна творба.

"Летящият Бах", снимка Росен Донев 2

„Летящията Бах“ напълни Летния театър на Варна – този храм на танца, с млада публика, родители с деца, повече от дежурната фестивална публика. Странно, но ако човек иска да гледа значими творби на световния танц, трябва да следи театралния фестивал „Варненско лято“. Този път гастрола се подкрепя и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

"Летящият Бах", снимка Росен Донев 3

Германската постановка е на оперния режисьор Кристоф Хагел, който открива възможността да представи музиката на Йохан Себастиан Бах със средствата на брейка и съвременната хореография. Самата хореография на Вартан Басел, Юи Кавагучи и Я Чун Цаи брилянтно изразява дългите сложни фрази, полифоничните конструкции на великия класик с безкрайните и заплетени фигури на брейка и контемпорари. Своята енергия внасят всички момчета от „Flying steps“, които на мига влизат в контакт с тийнейджърите от публиката. Защото там е ключът – всяка класика би достигнала до сърцето на най-новото поколение, ако е разказана на неговия език. „Летящите“ от Германия много добре са го усетили и осъществили по най-естетски начин за радост на всички ни.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

Още снимки от спектакъла можете да видите тук: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=rossen.donev.9&set=a.8064736313568991

"Летящият Бах", снимка Росен Донев 5

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2022
МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2022
ПРОГРАМА „ИНТЕРМЕЦО“

20 август (събота), Летен театър
Flying Steps – Германия
ЛЕТЯЩИЯТ БАХ
Творчески директори Вартан Басил, Кристоф Хагел
Хореография Вартан Басил
Хореография (съвременна част) Юи Кавагучи
Съвременен танц Я Чун Цаи

"Летящият Бах", снимка Росен Донев 6

Други