Днес е 17.05.2024

Изложба “Море” в разгара на лятото в Ателие “Георги Велчев” – Варна

17.08.2022

Кът от изложбата "Море" в художествения музей "Георги Велчев" 1
Кът от изложбата „Море“ в художествения музей „Георги Велчев“

13 художници представят живопис, вдъхновена от води и брегове.

Откриването на изложбата е на 18 август от 18:00.

Традиционната изложба “Море”, която се очаква с интерес от ценителите всяка година през август, се открива утре в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Експозицията може да се види от 18 август до 17 септември.

Боян Боев, уредник на художествения музей, е поканил 13 автори, свързани с Варна, които имат ярко присъствие в артистичния живот на страната.

Кът от изложбата "Море" в художествения музей "Георги Велчев" 2
Кът от изложбата „Море“ в художествения музей „Георги Велчев“

Албена Коева се представя с платно, инспирирано от нос Галата във Варненския залив, Боряна Симеонова – с експресивния морски пейзаж “Дъжд” с изразени фактури, Боян Боев – с триптиха “18 часа”, ситуиран около самотна скала на Тюленово, обградена от двете страни с терени с много фактура.

Кът от изложбата "Море" в художествения музей "Георги Велчев" 3
Кът от изложбата „Море“ в художествения музей „Георги Велчев“

Васил Николаев Василев носи поредното свидетелство за своята духовна посветеност в платното “Единствената жена в Атон”, Веселин Начев представя една въздействаща творба, в която присъства вписано изображение на кът от Каварна. Деян Даракчиев участва с “Лято 2” – абстрактна работа в посоката на конструктивния абстракционизъм, Иван Минчев – с изящен пастел, озаглавен “Морска гара” – линеарна абстрактна работа, а Пламен Аврамов – с рисунки на фигури на морския бряг и фигурална керамична пластика, Йордан Георгиев се включва с живопис.

Кът от изложбата "Море" в художествения музей "Георги Велчев" - Пламен Аврамов
Кът от изложбата „Море“ в художествения музей „Георги Велчев“

Сашо Анастасов се представя с платно с абстрактна живописна повърхност със силен рисунъчен елемент, Стефан Кулев в “Залив” също създава ефектна живописна повърхност, Христо Христов показва живопис в характерната му фигуративно-абстрактна стилистика. С полъх от гръцкото море влиза в темата на изложбата Цветан Кръстев със своя декоративен “Натюрморт с луна, остров и кумкуат”, в който облаците са проекции на бреговете.

Откриването на изложбата “Море” е на 18 август, четвъртък, от 18:00. Изложбата ще е отворена за посещение до 17 септември в Художествения музей „Георги Велчев“.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 – 18:00 ч.

Нина Локмаджиева

Снимки и репродукции: Художествен музей „Георги Велчев“

http://varnacityartgallery.com

Други