Днес е 18.05.2024

Summertime в Градската художествена галерия – Варна

16.08.2022

Албена Коева, Георги Йорданов, Петко Петков – Ломски, Сашо Анастасов и Стефка Георгиева представят живопис, рисунки, фотографии и обекти.

Откриването е от 18:00 часа на 19 август на ул. “Л. Каравелов” 1. Изложбата ще продължи до 08.09.2022 г.

Под мотото “Summertime” Градската художествена галерия – Варна, открива на 19 август изложба на петима доказани професионални художници. Живопис, рисунки, фотографии и обекти показват Албена Коева, Георги Йорданов, Петко Петков – Ломски, Сашо Анастасов и Стефка Георгиева.

Изложбата представя изкуствоведът Румен Серафимов:

“Албена Коева представя чудесни платна с характерната за нея сетивна, пастозна живописна повърхност с полуабстрактни пейзажи в млечни и сложни сини, но понякога и тъмни тоналности. Петко Петков – Ломски показва изразителен акварелен цикъл от условни едри лица, свободно и импулсивно изградени и разтопени в искрящата белота на хартията. Стефка Георгиева, отново нестандартна и провокативна, предлага съставни творби от различни материи (хартия, полиетилен), както и пространствени пластични обекти, в които играта, цветът и материално-вещественото усещане въздействат силно. Сашо Анастасов предлага в серия фотографии склонността си да излива и превъплъщава тревожната си чувствителност и да търси естетическия и природен ритъм. Георги Йорданов е единственият в групата артист с фигуративна живопис в наивистичен стил, където с фина ирония и добронамерено чувство поглеждат жени, птици и котки в някакъв мечтан, имагинерен и романтичен свят.

Георги Йорданов, живопис
Георги Йорданов, живопис
Албена Коева, живопис
Албена Коева, живопис

В тази изложба живеят белотата, цветът, свободният артистичен жест, съвременното изразяване. Диша се леко и приятно, а духовните сетива поемат някакво радостно естетическо умиротворение. Почти като във великата песен на Джордж Гершуин “Summertime”. Музиката е прибавена в изложбата чрез участието на изявения музикант, пианист и композитор Вихрен Урумов, който ще има изпълнения (заедно с млади певци) на откриването на събитието.

Петко Ломски, рисунка
Петко Ломски, рисунка

Това, което събира петимата художници и музиканта в престижното пространство на Варненската галерия, е щастливият факт, че всички те са успели да преодолеят главозамайващата конкуренция на многото кандидати и да станат бенефициенти по програмата „Творчески стипендии“ на Националния фонд “Култура”. Изложбата и музикалната презентация към нея е събитието, с което те ще се представят и отчетат пред НФК – с висока, сериозна култура и с благодарност за подкрепата.”

Стефка Георгиева, текстил
Стефка Георгиева, текстил

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Откриването е от 18:00 часа на 19 август на ул. “Л. Каравелов” 1. Изложбата ще продължи до 08.09.2022 г.

Снимки: Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Други