Днес е 13.07.2024

Време за минало

14.08.2022
Антикварно изложение Варна 2022

Колекционери и антиквари от цяла България знаят този ден и без да си записват – всяка втора събота на август се събират във Варна. Тази година изложението е наистина епохално – цели три дни до неделя 14 август. Маси с изящни лампи, сребърни прибори, стари оръжия и надписи от соца започват още от алеята към Аквариума и стигат почти до плажа.

Антикварно изложение Варна 2022 4

Хиляди предмети от минали времена привличат погледите на минувачи, някои съвсем случайно попаднали на това стълпотворение, но готови да питат и да пипап ли, пипат. Сякаш искат с ръцете си да усетят енергията на едно минало, което никога няма да се върне. Не се знае на какво ще попаднеш и кого ще срещнеш тук. Любопитните са на всякаква възраст, някои просто идват да споделят спомени с продавачите. Някои от антикварите са леко изнервени от жегата и от слабите продажби – инфлацията пробива джоба дори на най-запалените колекционери и те се въздържат да купуват, както са го правили преди.

Антикварно изложение Варна 2022 2

„Елате да видите и моите значки“, казва възрастен господин и отваря папка с дунапренена поставка. На нея са подредени емайлирани значки най-вече от фестивали – „Варненско лято“, от регати, на БМФ. Сега виждам колко солиден е бил мърчандайзинга през соца. „А тази е от куклен театър“, казва чичкото. „Не“, поправям го – „Това е знакът на Международния анимационен фестивал. Ходила съм на него от дете. Гледахме анимация от цял свят с дни“. Минало? Част от моя живот. А до мен възрастна дама разлиства старо списание на немски и казва: „Тези бяха забранени. Криехме ги на тавана“. На списанието пише 1943 г. Нейното минало.

Антикварно изложение Варна 2022 3

Плочи за грамофон, монети от цял свят, запалки, ножки, свещници и милиони бижута – сребърни, с янтар, с порцелан, главозамайващо привлекателни с тяхната неостаряваща естетика. Има също екзотични предмети – китайски шишенца за парфюм, статуетка на Кришна, кожена шапка на танкист, съдове от отдавна забравени материали. Марки, картички, книги, картини напомнят за светове, които се отдалечават от нас. И най-хубавото в цялата тази разходка за търсачи на стари съкровища са разказите на антикварите. Професионални, пристрастени, те ще ви кажат датировката, стила, събитията около този предмет. Готови са бързо да отстъпят в цената, само ако усетят интерес. Защото какво значи антикварен? Добре изработен, изчезващ, но преди всичко – докосващ сърцето на точно определен човек.

Националното изложение се организира от читалище „Стара Варна“.

Искра Сотирова

Снимки Искра Сотирова

Други