Днес е 13.07.2024

Звездни изпълнители и шедьоври на музиката от Моцарт до Пиацола на Европейския музикален фестивал Варна

05.08.2022

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват на 8 септември с Оркестъра на Класик ФМ Радио в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Само до 22 август меломаните могат да се възползват от промо акцията “Купи два билета, спести 10 лв.!”

Европейският музикален фестивал, който в пандемичните години измести провеждането си през есента, и този път ще поднесе на ценителите изтънчен коктейл от артистични изкушения. Вярна на принципа да миксира високи образци на класиката с ярки съвременни произведения и експерименти, Мария Кондова, директор на фестивала, е поканила великолепни артисти със силно присъствие на международния подиум, сред които блестят цигуларката Мила Георгиева и диригентът Максим Ешкенази, пианистите Людмил Ангелов и Пламена Мангова, маримбистката Василена Серафимова.

Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Началото на фестивала на 8 септември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще е впечатляващо – с концерт, посветен на 20-годишнината от създаването на Оркестъра на Класик ФМ Радио. Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще изпълнят програма изцяло с музика на Моцарт. Както Мила, така и Максим са силно свързани с развитието на Оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му като един от най-елитните състави на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а общите им проекти се радват на изключителен интерес от страна на публиката. Сега във Варна те ще интерпретират два от най-обичаните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. Ще прозвучи и увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт. Началото е в 19:00.

Билети от 20 до 50 лв. от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн – от сайта на ФКЦ: https://bit.ly/3d88owJ

4/5 Танго ии Людмил Ангелов

Безспорно най-атрактивното събитие на фестивала – събиращо в един спектакъл музика и танц, е концертът в Зала 1 на Фестивален и конгресен център на 5 октомври от 19:00 под знака на името на Астор Пиацола. Ансамбъл „5/4 Танго“ е създаден през 2021 г. по повод 100-годишнината от рождението на композитора по идея на изтъкнатия пианист Людмил Ангелов. В състава се включват изявени класически музиканти, обединени от страстта към тангото, които задават високи стандарти в изпълнението на стила „Tango Nuevo“ – Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Емил Гунев. Те ще претворят емблематични творби на Пиацола – “Годишните времена на Буенос Айрес”, Концерт за квинтет, “Портрет на Алфредо Гоби” и др. Емоционален акцент на концерт-спектакъла ще бъде хореографията на Светлин Ивелинов, превъплътена на сцената от премиер-солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

Билети от 20 до 50 лв. от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн – от сайта на ФКЦ: https://bit.ly/3BHrK5U

С празничното настроение около Деня на Варна е свързана промоционалната акция, която дава възможност за добри отстъпки на двата големи концерта на фестивала в Зала 1 на Фестивалния комплекс: “Купи два билета, спести 10 лв.!” Така предвидливите меломани ще могат да си запазят места на промо цени за събитията на 8 септември и 5 октомври. Подробности – в сайта на Фестивалния комплекс.

Камерните концерти от програмата на Европейския музикален фестивал ще бъдат в залата на Градската художествена галерия, всички са с начален час 19:00.

Пламена Мангова

На 21 септември варненската публика ще има привилегията да чуе преди всички предпремиерното представяне на новия компакт диск на една от най-уважаваните български инструменталистки – пианистката Пламена Мангова. Тя избра Европейския музикален фестивал Варна за първа сцена на „Интимни писма’’ с творби от Роберт Шуман, Клара Шуман и Йоханес Брамс. Компакт дискът е издаден през 2021г. от престижния френския лейбъл “Mirare”, за който записват плеяда световноизвестни съвременни изпълнители. А световната премиера ще бъде в Париж през октомври.

Билети по 15 лв., от Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс.

ЙОана РУсева и Гийом Венсан

На 26 септември е концертът от цикъла “Имена от бъдещето”. Изгряващата цигулкова надежда Йоанна Русева, в която варненската публика се влюби преди година, този път ще дойде заедно с госта от Франция Гийом Венсан, пиано. И двамата млади изпълнители вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са творби от френски и български композитори, а акцент в нея е 100-годишният юбилей на един от корифеите на българския музикален модернизъм Лазар Николов.

Билети по 15 лв., от Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс.

На 12 октомври в рамките на модула “Crossover” гостува “UnTraditional Trio”. Огромна изненада ще поднесат на публиката трима музиканти, за които експериментът е начин на живот в музиката. Това са Христина Белева, гъдулка, Димитър Горчаков, пиано, и Василена Серафимова, маримба.

Василена Серафимова
Василена Серафимова

Варненските меломани бяха очаровани от заразяващата енергия на Василена Серафимова преди година и сега ще са готови да се потопят в приключението, което нетрадиционното трио им подготвя. Ще чуем авторски пиеси, вдъхновени от българския фолклор, класиката и джаза, в които различните стилове са преплетени в предизвикателното съвместно звучене на гъдулка, пиано и маримба.

Билети по 15 лв., от Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Bella Vita Residence”, строителна фирма “Комфорт”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Други