Днес е 14.07.2024

Уъркшоп с еко тушове в Градската художествена галерия – Варна

03.08.2022

Фондация “Гея” представя артист, използващ билки и органични суровини като източник на багрила. На 5 август от 14:00 в двора на ГХГ-Варна художничката Катя Димова ще поведе изкушените от арт предизвикателства в търсене на естествения цвят.

На открито, в двора на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, ще се проведе необичаен уъркшоп, организиран от фондация “Гея” по повод 5-годишнината й. На 5 август от 14:00 до 17:00 своя опит в откриването на естествени багрила ще сподели Катя Димова – художничка, която живее и работи във Виена и Долна Австрия. Учила е графика в Университета за приложни изкуства във Виена, една година посещава и Университета за изкуство и дизайн „Джошиби“ в Токио, Япония. След дипломирането си Катя открива своя път към природата, като се обучава за билкар. Сега във Варна ще видим как полезните растения и изкуството се срещат в нейните проекти. За уъркшопа тя е подготвила еко тушове от диви растения и кухненски отпадъци и разчита, че ще увлече последователи на каузата за използване на естествени продукти.

“Натуралните багрила могат да бъдат извлечени от различни диворастящи растения, които срещаме в градовете – споделя Катя Димова. – Освен, че са подценявани доставчици на витамини и минерални вещества, тези малки растения са и чудесни багрилни растения. В по-ранни времена производството на бои и пигменти е било една от първите стъпки при създаването на картина. Днес индустриализацията ни е отчуждила от този процес. С този семинар искаме да събудим интереса към участието в процесите, които правят възможно получаването на внимателно подбрани и индивидуално произведени цветове, и по този начин да преоткрием растенията в нашата среда. Ще разкажем кога, къде и кои растения могат да се събират за обработка на естествени багрила. Освен преработването на диви растения в тушове, по време на уъркшопа ще се занимаем и с кухненски отпадъци, които също ще превърнем в цветни бои. С получената палитра ще експериментираме свободно върху хартия. Природата ни предоставя многобройни възможности през всичките си сезони – цветни плодове, листа, корени, цветя и растения, кора на дървета и дори кухненски отпадъци, които могат да бъдат използвани за създаването на ярки екологични цветове.”

Фондация „Гея”, чиято инициатива е уъркшопът, е създадена през 2017 г. във Варна и има опит в провеждане на събития за запознаване на младежи и граждани с добри практики за опазване на околната среда. Организира информационни кампании, лекции, сбирки, филмови прожекции, демонстрации за по-устойчива градска среда, флашмоб, почиствания, зацветявания и други проекти и акции – за залесявания, почистване на плажове, облагородяване на междублокови пространства и отстраняване на нерегламентирани сметища, работа с младежи и други. Съдейства редовно с доброволци за различни каузи. Амбицията на хората от фондацията е да работят за по-добра градска среда, устойчиво земеделие и увеличаване на защитените зони в морето.

Последвайте Градската художествена галерия – Варна във Фейсбук https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery.

Нина Локмаджиева

Снимка: Фондация “Гея”

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Други