Днес е 12.06.2024

Кросоувър модулът на „Варненско лято“ с концерти на 4 и 5 август в Археологическия музей

03.08.2022

Водещи имена от българската джаз сцена се включват в авторския проект на Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова “Papa Told Me“ и в проекта на тромбониста Вили Стоянов “Some nice melodies, to share with friends”.

Традиционно през август е времето за кросоувър проектите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Два концерта, заредени с енергията на едни от най-ценените артисти на българската джаз и поп сцена ще привлекат почитателите на свободната музика в две поредни вечери – на 4 и 5 август – в любимото им място – Английския двор на Археологическия музей.

На 4 август от 20:00 е авторският проект на Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова “Papa Told Me“. Брат и сестра, посветени на изкуството, двамата пишат заедно музиката и текста за оригиналния си дебютен албум. Канят Михаил Йосифов за музикален аранжор. Групата, по-късно наречена “Roger That! Project”, има предизвикващ уважение състав: Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Александър Васев – пиано, Даниеле Феббо – бас китара, контрабас, Александър Логозаров – китара и Георги Марков – барабани. Албумът е записан в ANP Studio .

“Идеята на новия ни проект “Papa Told Me“ – споделя Нейчо Петров – Реджи – е да се върнем към онова аналогово звучене, в което музиката и текстовете имат смисъл и докосват слушателя, към времето, когато да притежаваш винил на любим изпълнител е нещо наистина ценно. Посветихме проекта на баща ни, който вече не е между нас, но който ни възпита в любов към музиката. Стилово албумът е микс от соул, суинг и фънк – звучене от Мотаун ерата на музиката, когато и текстът, и музиката са нещо много лично, много докосващо. Наистина проектът ни носи носталгия, но в него има и много слънце, и позитивизъм – това е и целта ни, защото ние със сестра ми сме били възпитавани с тази музика. А възможността да реализираме този проект с изключителните музиканти, които се включиха в албума, е истинско щастие за нас. Да правиш в България такава музика, е щастие.”

На 5 август от 20:00 отново в Археологическия музей е представянето на авторския албум на тромбониста Вили Стоянов с любопитното название “Some nice melodies, to share with friends”.

В проекта вземат участие и изявените български джаз музиканти Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Милен Кукошаров – кийборд, Димитър Карамфилов – контрабас и Атанас Попов – ударни.

Албумът, който ще бъде представен на ММФ “Варненско лято”, се появява след 25 години активна работа на Вили Стоянов в различни музикални формации в страната и чужбина, като изпълнител, аранжор и композитор. Освен като наследник на именития композитор Йосиф Цанков, Вили е познат на родната сцена с дейността си по възраждането на духовата музика в страната. Като съосновател на Българската брас асоциация той е идеолог на голяма част от музикалните проекти в портфолиото ѝ – BrazzViliDJ, The essential FUNK trombone, Old School Trombone, инициативата за възраждане музиката на Йосиф Цанков, в рамките на която бяха реализирани 2 албума и 5 музикални програми – за джаз секстет, биг бендова, боса нова, камерен квартет тромбони и за камерен симфоничен оркестър, соло тромбон и джаз трио. Заедно с Мишо Йосифов са идеолози и двигатели на редица други музикални проекти.

Ведрият характер на Вили и социалната му натура, любовта към музикантите, с които гради творческата си кариера, както и липсата на всякаква претенция, логично водят и до името на новия албум “Some nice melodies, to share with friends” – първият авторски албум на неуморния тромбонист.

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки фестивален архив

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Други