Днес е 12.06.2024

Музикалната лаборатория „Варненско лято“ утвърждава пробивни млади имена

26.07.2022

Трио “Сапиаче”, пианистът Галин Ганчев и цигуларката Яна Бурова ще демонстрират своите музикални търсения в Градската художествена галерия на Варна от днес, 26 юли, до 30 юли.

Ценен от познавачите и търсачите на пробиващи на международната сцена таланти, модулът “Музикална лаборатория” на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще изкушава с интерпретациите на артисти, вече окрилени от добрия прием по европейските сцени.

Трио "Сапиаче"

На 26 юли от 19.00 ч. в Градската художествена галерия ще се представи трио „Сапиаче” в състав Алваро Коллао Леон – саксофон, Евгения Радославова – пиано и утвърдения Матиас Гредлер – виолончело. Австрийското трио има вкус към откриването на музикални бисери, с които да изненада публиката. Точно такава е и програмата в първата им изява на варненска сцена. Меломаните ще чуят творба на саксофониста Алваро Коллао Леон, а в програмата ще прозвучат също романтични композиции на авторите от средата на ХIХ до средата на ХХ век Ернест Блох и Макс Брух, както и шедьоври на Нино Рота, украсил с музика филми на Фелини, Висконти и Дзефирели от златната ера на италианското кино. Ще бъдат изпълнени също композиции на Албена Петрович Врачанска – българска авторка, която от години твори в Люксембург.

Галин Ганчев

На 28 юли от 19 ч., също в Градската художествена галерия е клавирният рецитал на Галин Ганчев. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ продължава линията да отваря сцената си за дебют на млади варненци, които получават музикалното си образование в престижни европейски академии. Сред тях е пианистът Галин Ганчев, студент в Кралската академия за музика в Лондон. За дебюта си на фестивалната сцена в родния град той е подбрал изискана френска програма. Той ще изпълни свои интерпретации на шедьоври на бароковия колос Жан-Филип Рамо, на знаковите имена на романтизма Габриел Форе и Еманюел Шабрие, и на знаменитите Морис Равел и Цезар Франк. Младият пианист има в репертоара си над 130 произведения от барок до съвременни композиции. Солира на значими събития и фестивали, сред които е и откриването на Европейския музикален фестивал Варна под палката на Мартин Георгиев. Печели първа награда в конкурса на Оксфорд мюзик фестивал и има редица солови рецитали у нас и в чужбина. 

Яна Бурова и Сибила Константинова

На 30 юли от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна цигуларката Яна Бурова и пианистката Сибила Константинова ще изпълнят три сонати за цигулка и пиано от композиторите Бетовен, Бодуров и Бабаджанян. Двете инструменталистки търсят творби на композитори, по-малко познати на българската публика, каквато е сонатата за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян. Тя е композирана през 1959 и е посветена на Дмитрий Шостакович. Избрали са тази творба заради музикалната палитра, през която преминава арменският композитор и която е предизвикателство за изпълнителите. Това ще е първото изпълнение на сонатата в България. Премиера ще бъде и изпълнението на сонатата за цигулка и пиано на Димитър Бодуров, който е многопалитрен в своето творчество. Творбата е написана през 2012 г., но версията за цигулка и пиано е специално адаптирана за този дует. Базирана е върху фолклорен лайтмотив, който от игрив танц се трансформира в сериозен диалог, после в ламент и накрая отново в танц. Ще прозвучи и Бетовеновата соната №2 в ла мажор за цигулка и пиано в три части, една чаровна и светла соната, композирана през 1797—98 (заедно със сонати №1 и№3) и посветена на Антонио Салиери. 

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки Росен Донев и фестивален архив

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Други