Днес е 12.06.2024

31-ият Джаз фестивал „Варненско лято“ започва на 29 юли

21.07.2022

Пъстрота от Иберия, Балканите, Италия и Австрия и джаз стандарти от Америка правят Варна най-притегателното място за почитателите на свободната музика. Английският двор на Археологическия музей отново става място за срещи и импровизации в прохладните нощи край морето.

Едно много специално събитие заковава погледа на ценителите към последните дни юли – Международния джаз-фестивал във Варна. За 31-ви път в Английския двор на Археологическия музей ще се смесят музикални текстури и оригинални джаз-еквилибристики. Фестивалът се открива на 29 юли от 20:30 и ще продължи 3 дни. Но не съвсем, защото джаз-изкуство ще има още и на плажа, в книжарница, в Дома на архитекта, дори и в магазин за месо.

„Международният джаз фестивал „Варненско лято“ превръща морската ни столица от периферна зона на джазовия живот в България в централно средоточие и витрина на творческите търсения и постижения в музикалното изкуство“, пише гуруто на джаз критиката у нас Владо Гаджев в каталога на феста за 2022 г.

И този път създателят на форума и негов постоянен двигател Анатолий Вапиров е открил певци и музиканти, които ще жонглират със стиловете и ще прегазват клишетата, за да създадат незабравими звукови пейзажи за публиката във Варна.

Кристиан Баканич трио
Кристиан Баканич трио

Триото на Кристиан Баканич от Австрия открива фестивала на 29 юли. Самият Кристиян Баканич свири на акордеон, клавишни и перкусия заедно с Кристиан Вендт /контрабас/ и Йорг Хаберл /барабани/. Формацията няма нищо общо с едно класическо акордеонно трио. Музиката им се движи между джаза, тангото и модерните груувове на клубната сцена. Музиканти от най-висока класа, те предизвикват живо и ярко звуково изживяване с виртоузност и въображение.

Антонио Флинта квартет
Антонио Флинта квартет

Същата вечер на сцената излиза Антонио Флинта квартет от Италия. Антонио Флинта е пианист, композитор и педагог, роден в Чили. Като дете живее в Перу, Италия и Испания, а на 14 години започва да свири на пиано, повлиян от музикалната среда на семейството на майка си в Мадрид. На 17 учи физика в университета, но скоро разбира, че музиката е неговото признание. Посещава редица майсторски класове с Бари Харис, Боб Моузес, Чък Израелс и печели стипендия за музикалния колеж Бъркли в Бостън. Там учи композиция, аранжимент и импровизация. Връща се в Рим, където сформира свое собствено трио с Роберто Бучи (контрабас) и Клаудио Джоанини (барабани), започвайки музикална връзка и приятелство, което продължава повече от двадесет години. И като квартет – с Лучано Оролоджи – саксофон, музикантите са обиколили джаз фестивали, театри и клубове по целия свят – от Китай до Гватемала, от Финландия до Мароко, винаги изпълнявайки своя собствена музика.

Spectrum Vocal Band
Spectrum Vocal Band

Очаквайте хармония от човешки гласове на 30 юли в двора на музея. Spectrum Vocal Band от България заплита своите експерименти в собствен стил, съчетание на поп, фънк, джаз и етно с бийтбокс. Членовете на групата са Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янк Янков и Константин Бейков. От 2012 досега групата има участия във всички значими джаз-форуми и сътрудничество със водещи български музиканти като Теодосий Спасов, Орлин Павлов, Александър Бръзицов, Любомир Денев, Венци Благоев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ, както и с Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР. През септември 2021 г. излезе вторият й самостоятелен албум Singerprints, който представя съчетание от авторска музика и оригинални обработки на фолклорни пиеси.

Алф Карлсон & Иржи Котача квартет
Алф Карлсон & Иржи Котача квартет

Във втората част на вечерта своите силни, лирични и оригинални композиции ще представи Алф Карлсон & Иржи Котача Квартет. В него влизат шведски, чешки и словашки джаз музиканти. Голяма част от композициите са аранжименти на чешки, словашки и шведски народни мелодии и модерно електронно звучене. Всички членове на групата, въпреки младостта си, вече са утвърдени на националните и европейски сцени. Алф Карлсон е писал музика за Нобеловите награди, а Иржи Котача е номиниран за чешката награда “Грами” – наградата “Андел” през 2020.

Антони Дончев
Антони Дончев

Обичаният от джаз-почитателите Антони Дончев ще се появи със своето трио в третата фестивална вечер – на 31-ви юли. С името му са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните години. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010 г., преподавател по пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“, Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21. век. Вокалът на триото Павел Терзийски използва гласа си като музикален инструмент и импровизира в различни жанрове. Мнозина го намират за новатор в определени постановъчни похвати в пеенето. Своята класа и харизма в триото внася и легендарния в музикалните среди Росен Захариев – тромпет, корнет, флюхорна и перкусия.

Шарът Кларк

Шарън Кларк Квартет от САЩ влива класически американски джаз във варненския фестивал. Самата Шарън Кларк е била солист на оркестъра на Дюк Елингтън, оркестър Джаз мастъруъркс към Смитсониън (SJMO), симфоничните оркестри на Ричмънд и Балтимор. Участвала е в безброй фестивали в страната и чужбина. Както SJMO, така и Фондация Лудакрис избират Шарон Кларк да изпълни техните отделни трибюти на Куинси Джоунс.

Силна е и съпътстващата програма на фестивала. Естествено продължение на музиката в дните на фестивала ще са постерите на Мария Зафиркова Jazz Divas forever. Владимир Гаджев ще води кинопоредица с джаз свидетелства в Дома на архитекта с начало 18 ч. Афтър парти ще върви в клуб Menthol на плажа: с Brazil Acoustic на 28 юли, Brazz Vilidj – на 29 юли, Орлин Павлов – на 30 юли от 22.30 ч. Богдан Богдев представя „Азбука на жеста“ – живопис и рисунки в Дома на архитекта. От 6 юли в МЕСО+ Георги Пасев показва „Ранните koшмари на съгрешилия вегетарианец“ – живопис, рисунки. Гуруто на график дизайна във Варна и страстен поддръжник на джаз фестивала Димитър Трайчев показва реализирани проекти на CD digipak “Хвърли го“ в Pibooks – книжарница и специално място на ул. “Бдин” 1. Изложбата продължава до 7 септември.

Джаз фестивалът „Варненско лято“ се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

За билети и подробности: https://www.facebook.com/vsijf

Екип на Арт Варна, медиен партньор на фестивала

Снимки Каталог на Джаз фестивала „Варненско лято“ 2022

Други