Днес е 14.07.2024

Деница Янева среща перо и акрил в Ателие “Георги Велчев” – Варна

19.07.2022

Рисунките на преподавателката във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” ще изненадат ценителите с чистота и категоричност.

Откриването на изложбата е на 21 юли от 18:00.

Изложба рисунки открива Деница Янева на 21 юли в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна.

Деница Янева, Антитеза 2
Деница Янева, Антитеза 2

Доц. Деница Янева е свързана с Варна, родена е през 1974 г. в морския град. Завършва Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, Факултет по изобразително изкуство, специалност “Педагогика на изобразителното изкуство”, има специализация по графика. През 2008 г. защитава докторантура по изкуствознание и изобразителни изкуства в същия университет, катедра “Скулптура и специални теоретични дисциплини”. Научните й интереси са в областта на естетиката, теорията на изкуството и историята на изкуството. Води лекционни курсове по естетика, теория на изкуството, история на графичния дизайн и плаката, културни процеси и феномени в изкуството на ХХ и ХХІ в., естетически процеси и феномени в изкуството на XX и XXI в. Има специален интерес към Международното биенале на графиката във Варна, дългогодишен член на селекционното жури и на журито по наградите. Особено е пристрастна към идеята за сътрудничество между Биеналето и Великотърновския университет. Вярва, че във всяка културна институция е хубаво да има млади хора, затова се опитва да бъде посветен посредник между студентите и графичния форум.

Творческите търсения на Деница Янева са в областта на рисунката и графиката, има реализирани множество самостоятелни изложби, участия в пленери и колективни изложби, носител е на награди от национални и международни конкурси.

Активно присъства в художествения живот дори и по време на пандемичните ограничения, защото е убедена, че независимо от трудностите артистите трябва да откриват свои територии за реализация.

Деница Янева, рисунка 1
Деница Янева, рисунка

Идеята си за изложбата Деница Янева споделя пред Нина Локмаджиева:

“За мен е изключително удоволствие да подредя изложба в родната Варна и то в уютното и чисто пространство на Ателие “Георги Велчев”. Благодарна съм на директора на ГХГ-Варна Доротея Павлова, която ме покани лично и се надявам да имам възможност за още много творчески прояви край морето.

С тази експозиция се опитвам да направя един контрапункт между фигуративно и абстрактно изкуство. Като университетски преподавател уча студентите си да изследват формата, а в нейната основа са структурата и движението. Противопоставям два подхода, които всъщност взаимно ще се допълват в гостоприемната зала на Ателието – това са абстрактни и фигурални рисунки.

Деница Янева, рисунка 2
Деница Янева, рисунка

През годините се старая да поддържам свежестта във всяка една рисунка, затова често посягам към перото. То е фина техника, предназначена по-скоро за ценители, изисква изключително много внимание, защото при него, чисто технологично, артистът няма право на грешка. Обичам перото, то е много искрена техника. Аз самата съм имала удоволствието да ми преподава по композиция ученикът на големия Илия Бешков – проф. Христо Нейков, един от инициаторите на Международното биенале на графиката във Варна. При мен няма нищо случайно, следвам традициите на класическата рисунка, продължавам да държа на тях и по отношение на моите студенти, и по отношение на мен самата.

Деница Янева, Спомен 1
Деница Янева, Спомен 1

Все пак се одързостявам да навляза в териториите на абстрактното изкуство и тази изложба като концепция е комбинация на абстрактно и фигурално – на съвременни и на класически техники на рисуване. Перото е класическа техника, а абстрактните работи като “Аксиома 2”, “Спомен 1”, “Антитеза 5” и “Фрагмент 10” са рисувани с акрил – една от съвременните технологии, които все повече овладяват артистичния свят.

Деница Янева, рисунка 4
Деница Янева, рисунка

Във фигуралните рисунки акцентирам върху образи на свещени животни, които са емблематични за различни националности, или пък за характери на хора, образи, които често възприемаме като символи. Искам да отворя хоризонта и всеки да може да открие в тях това, което носи в себе си или това, което го предизвиква. Надявам се да покажа на варненската публика една провокативна изложба.”

Изложбата на Деница Янева се открива на 21 юли от 18:00 и ще остане експонирана до 13 август 2022 г. в Художествения музей „Георги Велчев“.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 – 18:00 ч.

Нина Локмаджиева

Снимки и репродукции: Александър Николов и личен архив на художничката

http://varnacityartgallery.com

Други