Днес е 25.06.2024

Международното триенале „Духът на акварела” 2022 се открива на 12 юли във Варна

10.07.2022
Любомир Йотов
Любомир Йотов, България

Откриването е от 17:00 в Градската художествена галерия – Варна.

Третото издание на форума ще има фестивална част, която продължава от 12 до 16 юли, а изложбата ще остане експонирана до 11 август.

Екатерина Малцева
Екатерина Малцева, Италия

Международното триенале „Духът на акварела”, което ще има своето трето издание, събира художници и почитатели на изкуството от 12 юли във Варна. Организатор на форума е фондация “Международно акварелно общество – България” с председател Селма Тодорова, събитието обичайно се подкрепя от Община Варна.

На 12 юли от 17:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, се открива фестивалната част на форума, която ще продължи до 16 юли, а изложбата ще остане експонирана в Градската художествена галерия до 11 август.

352 творби на художници от 55 страни ще вземат участие в изложбата на третото издание на Триеналето, сред авторите са почетните участници, членовете на международното жури, поканените и участващи в конкурса художници. 33 от тях са номинирани, а 25 от тях ще получат награди на откриването. Всички участници ще бъдат представени в двуезично печатно и дигитално издание – каталог на фестивала. След Варна по-голямата част от картините ще бъдат включени в пътуваща изложба в девет български града.

Антонио Бартоло, Португалия
Антонио Бартоло, Португалия

Посоките, в които се развива Триеналето, очертава неговият създател Селма Тодорова:

“Нашата цел, както и при миналите издания, е този фестивал да се утвърди като уникален празник на акварела във Варна с времетраене един месец, с наситена програма и съпътстващи събития и изложби акварел в още четири варненски галерии (”Графит”, “Папийон”, “Ларго”, “Тереза Зиковска”), а след това да продължи още около 9 месеца под формата на пътуваща изложба из България. Затова тази година сме подготвили още по-богата програма на фестивала и респектираща изложба, събрана с неимоверни усилия предвид войната в Украйна (участват множество участници и от Украйна, и от Русия), локдауна в Китай (участват 22-ма майстори от Китай), хакерската атака на БГ пощи и проблема с пощенските услуги в световен мащаб. Въпреки политическия дискомфорт, ще бъдат представени и много участници от Северна Македония и Албания.

Предвидено е осъществяването на множество пърформанси, пленери, демонстрации и презентации с акварелна техника, за които са поканени както утвърдени български, така и световно известни акварелисти от чужбина. Предвиждаме демонстрация и презентация за иновациите в акварела.

Изложбата отдава почит на класика на българския акварел Никола Маринов с копие на негов оригинал, предоставен от Градската художествена галерия в Търговище, която носи неговото име. В оригинал представяме Васил Вълев – наш класик, който почина наскоро и постави начало на школа. Малко преди смъртта си преди два месеца, своя работа изпрати и Игор Мосийчук – украинец от Молдова – едно световно име. Всички бяхме разтърсени от загубата, познаваме го отблизо, той е правил мастер класове и изложба във Варна. Работата му е изключителна. Сред ярките имена е и Карла О’Конър – известна американска художничка, една от най-награждаваните в САЩ. Присъства и 95-годишният Франк Уеб – на него му е присъдена титлата “жива легенда” – единствената, присъдена в 153-годишната история на Американското акварелно общество.

Все повече са участниците от България, желаещи да се включат във форума. Ние не сме подвластни на определени школи, в изложбата присъстват няколко направления – хиперреализъм (Радослав Маринов – Реме Джуниър), ще видим и много абстрактни автори, които са в отделна зала, всички са с различен почерк. От абстрактните автори можем да отличим Цветан Казанджиев, който присъства във всички издания на Триеналето, както и Пламен Бонев, Николай Найденов, а също и алегоричният Радко Мурзов. Импресионистичното направление е представено от Стела Кенфилд, която не е учила в България, а в Америка. Често автори преминават и през различни направления – много ярък пример за това е Иван Милушев – носител на множество награди. Характерно за него е, че стилизира и трудно влиза в някакви граници – той е модерен живописец, работещ с всички техники, акварелът при него се превръща в много плътна ярка материя, в композиции със стилизация и деформация, която е типично негова. Има и една тенденция, която пресъздава архитектурата, много близка до това, което се прави по света. Това са градски пейзажи, често от Италия – Венеция, Матера – естетични и комерсиални до известна степен, които зрителите приемат много лесно. В България също има влияние това направление.

Татяна Христова, България
Татяна Христова, България

В експозицията е включен и един много малък портрет на ромско дете – открих една млада художничка от Сливен – Татяна Христова, която благодарение на участието си чрез нашата фондация наскоро беше наградена в Испания, тя нарисува тази много изразителна работа. Представен е и Кирил Божков – майстор на портрета, изпълнен с изключителна материалност.

От чуждестранните участници забележително е включването на художниците от Китай. Имахме огромния късмет да получим от тях оригинали, разнородни работи – всички много добри. Много награди откупки отиват при китайците. Защото наистина са много добри, те акварела го дишат, имат такива традиции. Можем да видим и абстрактни, и импресионистични техни работи, майсторски акварели, които са на различна тема, включително интериор, абстрактна живопис, пейзаж и натюрморт, има толкова техни картини с разнопосочни търсения – живописни, графични, както и запленяващи портрети.

Испанската школа е също много добра, свободна е доста, художниците от Испания режат, шият, наистина абсолютно освободено работят и са много добри в своята живописна школа. На миналото издание видяхме демонстрации на две известни представителки на тази школа.

Сред най-ярките участници са и акварелистите от руската школа, както и австралийците, японците и американците, сред които се открояват поетичният Томас Шалер и Анди Евънс, който рисува импресионистично с много светлина“ – завърши Селма Тодорова.

Откриването на Международното триенале на акварела е на 12 юли, вторник, от 17:00 на ул. “Любен Каравелов” 1.

Нина Локмаджиева

Снимки и репродукции: Триенале на акварела

Триенале на акварела 2022

http://varnacityartgallery.com

Други