Днес е 25.06.2024

Елегантни камерни изяви и концерт за мира на ММФ „Варненско лято“

27.06.2022

Международният музикален фестивал “Варненско лято” продължава със серия от камерни концерти в Градската художествена галерия. Мащабният концерт, посветен на мира, е на 29 юни на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

След силното начало на 25 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, в следващите дни Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2022 продължава със серия от впечатляващи събития.

Днес 27 юни, от 19:00 е любопитната среща на варненската публика с необикновения музикален инструмент – кристален орган. Този съвременен инструмент е създаден от братята Бернар и Франсоа Баскет през 1952 г. И е описван като мултивибриращи перкусии с амплитуда пет октави. Кристалният орган има известна близост до механичната стъклена хармоника, изобретена от Бенджамин Франклин през 1761 г. В наше време кристалният орган има футуристичен вид и е предпочитан от създателите на авангардна музика като Жан-Мишел Жар. Сред артистите, които музицират на сложния инструмент е и Мишел Деньов. Заедно със струнен квартет “Дебюси” той ще изнесе концерт в Аулата на Икономическия университет.

Мишел Деньов е световно признат маестро на кристалния орган, на който се посвещава изцяло от 1977 г., като разработва репертоар за хоризонтална клавиатура, а неговият метод на свирене се базира на класическите клавишни и лъкови инструменти. Елегантната изпълнителска техника представлява деликатно поглаждане на стъклените стикове и на всеки концерт извиква възхищението на публиката.

Струнен квартет “Дебюси” приема с готовност предизвикателството да свири заедно с Мишел Деньов. От 30 години насам участниците във формацията не само имат високи постижения в класическите концертни и звукозаписни изяви, но и с радост строят мостове към другите изкуства – танца, театъра, дори цирка.

Започва и поредицата от красиви камерни концерти в Градската художествена галерия. На 28 юни ще звучи българска музика, изпълнявана от европейски артисти. Музиканти от Европа ще интерпретират творби на Панчо Владигеров. В програмата е и световната премиера на Пиеса за соло цигулка от Стефан Драгостинов.

Българските композиции ще бъдат интерпретирани от Едуа Задори – цигулка, от Унгария, Ирина Захаренкова – пиано, от Русия/Австрия и Луис Зорита – виолончело, от Испания.

Цигуларката Едуа Задори започва музикалната си кариера от Виена, където учи. Тя е солист в редица гастроли във Франция, Австрия, Италия и гост-преподавател в Музикалната академия на Йерусалим. Има специално отношение към творбите на Владигеров, които изпълнява в Европа от 2006 г.

Луис Зорита получава магистърската си степен в Чикаго и Виена. Испанецът е един от най-канените камерни музиканти в Австрия, където участва в концерти заедно с пианистите Едуард Кутровац и Алехандро Пико-Леонис. Той е член на ансамбъла Мерлин от 2005 г. и виолончелист на Крайслер трио Виена от 2007 г.

Изключително мащабен концерт ще привлече публиката на 29 юни от 19:30 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с посвещението си на мира. Участва Фестивален оркестър, съставен от музиканти от 16 страни и представители на водещи български симфонични оркестри, както и двама диригенти – маестро Жин Ванг и Александър Гордън. Солисти са Шмуел Барзилай – главен кантор на еврейската общност във Виена, Антон Никулеску – виолончело, и Жулиде Ялчин – цигулка. Уникално ще е типично фестивалното съчетание на водещи оркестранти от България, Украйна, Румъния, Австрия, Словакия, Сърбия, Турция, Македония, Испания, Финландия, Молдова, Франция, Италия, Латвия, Литва, Израел, Великобритания и Китай, които в обединено послание ще свирят на „Варненско лято”. Ще прозвучат симфонични творби и аранжименти на източноправославна, будистка и еврейска тематика от композиторите Веселин Стоянов, Макс Брух, Жин Ванг, Роксана Пануфник. В изпълнение на Жулиде Ялчин меломаните ще чуят и популярната българска пиеса „Севдана” от Георги Златев-Черкин. Ще бъде включена и нова творба от известният украински композитор Александър Родин, със световна премиера на ММФ „Варненско лято“.

Билети за Концерта за мира: bit.ly/3rEtPtI

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , Ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Снимки Росен Донев и фестивален архив

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Други