Днес е 19.07.2024

Васил Василев в Ателие “Георги Велчев” – Варна

22.06.2022

“Морето и водите ме водят в тази изложба” – споделя художникът. Откриването е на 23 юни от 18:00 в Художествения музей “Георги Велчев” на ул. “Радко Димитриев” 8.

Васил Василев 1

Уважаваният варненски художник Васил Николаев Василев, признат като един от най-въздействащите колористи в българското пластично изкуство от последните десетилетия, открива самостоятелна изложба на 23 юни в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна.

Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през последните две години и непоказвани досега в изложби. Произведенията са предимно среден и малък формат, подхождащ на интимността на един съвременен интериор. Идеята за тази изложба е на уредника в Художествения музей “Георги Велчев” Боян Боев.

Васил Василев 2

Колекцията е любопитна не само със сложния пластичен изказ на Васил Василев, но и с тълкуванията, които предизвиква у зрителите. Известен със своите пристрастия към света на духовните търсения, този път артистът признава: “Морето и водите ме водят в тази изложба. Сюжетите в новите ми работи се случват обичайно сред морето. Защо е така ли? Защото то е тук, до мен, дори и сега го виждам от прозореца.”

Сред интригуващите имена на картините са “Плувец и горяща лодка”, която се появява и на плаката на събитието, “Мъж със знаме тегли лодка с жена”, “Мъж търси жена в морето”. В морската тема се вписва изненадващо и “Разходка на домашен любимец”, в която може да се открие дама, но не с домашно кученце, а с домашната си риба, която разхожда в… морето.

Васил Василев 3

“С лятно настроение и с усмивка рисувах тези платна – споделя художникът, – усмивката е задължителна, защото, вземем ли се на сериозно, отиваме в канала на секундата. Духовните пространства продължават да ме вълнуват. Включил съм например “Проповед от кораба”, но и всички други истории – и мъжът, който търси жената насред морето, и девойката с рибата, всички те са духовни изпитания. Водата е от съществено значение за тях. Рисувайки тези води, се сещах за Тарковски и неговото отношение към водата, за моретата на Фелини, създадени от найлони в “Корабът пътува” и за още много… Сериозна е темата за водата с нейния философски елемент. И ми е близка.”

Изложбата в Художествения музей „Георги Велчев“ предшества по-голямо представяне на Васил Василев в София през октомври.

Васил Николаев Василев е роден през 1957 г. в село Змейно, община Омуртаг. Завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1982). Работи главно живопис, но е активен и като график и скулптор. Член е на Международния фонд на московските художници (2001). Самостоятелните му изложби в България се движат в интервали между две и пет години – от 1984 досега. Излага и в Хайделберг, Москва, Холандия. Участва в колективните изложби в Европа и Америка, редовно присъства в селекцията на Международното биенале на графиката във Варна, както и на форуми в Маастрихт, Любляна и Битоля. Творби на Васил Василев са притежание на частни колекции в България, Русия, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Холандия, Швейцария, Франция. Живее и работи във Варна.

Изложбата може да се види от 23 юни до 17 юли в Художествения музей “Георги Велчев” на ул. “Радко Димитриев” 8. Работно време на музея от вторник до събота от 10:00 – 18:00 ч.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Художествен музей „Георги Велчев“

http://varnacityartgallery.com

Други