Днес е 25.06.2024

Изложбата “Спасена пролет” на художници от Украйна гостува в Двореца Балчик

20.06.2022
Изложба "Спасена пролет" в Двореца Балчик

Проектът е на варненската Зона “Нира Арт” и арт мениджъра Нина Локмаджиева и включва специално създадени за него творби живопис на пребиваващи в България професионални артисти.

Колекцията ще бъде експонирана в Галерия “Тунела” на Двореца Балчик до 30 юни. Вернисажът е на 21 юни от 17:00.

След големия интерес, който предизвика във Варна, изложбата „Спасена пролет“ отпътува за Балчик, където ще бъде експонирана в Галерия “Тунела” на Двореца. Международният арт проект на Нина Локмаджиева и варненската Зона „Нира Арт“ дава друг поглед към пребиваването в България на професионални творци от Украйна, настанени във Варна, Слънчев бряг, Банско. Те получават художествени материали – платна, четки, бои и рисуват своите идеи за пролетта. Проектът е подкрепен с готовност от популярната българска компания производител на арт материали “Лорка” http://lorkaart.bg.

Идеята на Нина Локмаджиева е вместо обичайната благотворителна продажба, този проект да даде възможност на художници с добра кариера в своята страна и в Европа да се представят пред българската публика и сами да заработват средства със своето изкуство. Участничките са уважавани в творческите общности на Харков, Одеса, Николаев, имат редица самостоятелни изложби, водят майсторски класове, и не спират да рисуват, независимо от превратностите на съдбата. За тях проектът е шанс да се представят пред българската публика, а за българските потребители на изкуство – възможност да разширят погледа си към творческите процеси в тяхната страна.

Изложбата е съставена от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от проекта е и една ленд арт композиция – с минимална артистична намеса куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена” са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно чудовище. Това морско чудовище присъства на плаката на изложбата. Юлия Павлова се представя още с абстрактни композиции и малки обекти – рисувани автентични камъни от българския бряг.

Алла Хмел показва градски пейзажи от Варна и Несебър с цъфтящи пролетни дървета. Нейната сестра Галина Хмел е нарисувала своята запазена марка – симпатични духчета – ангелчета, около които винаги се открива по едно намигване към бита. Двете сестри са подготвили и ефектни работи декоративно изкуство, които са авторски прочит на традиционната украинска петриковска живопис.

Алина Храпчинска от Харков изпраща от Банско планински и морски пейзажи. Нейната сестра Марина Доброволска рисува ефирни букети от полски цветя и звучни натюрморти. Нейна е и единствената картина в изложбата, която напомня за войната, но през образа на едно дете.

Елена Вороненко от Харков се включва в проекта с морски пейзажи, натюрморт и абстрактна композиция.

Наталия Захарчишина от Одеса е пресъздала буйния цъфтеж на дърветата в Морската градина на Варна, сред тях и любимото на децата Криво дърво.

Наталия Овчаренко от Ворзел, близо до Киев, е рисувала в Двореца в Балчик, вгледала се е и в деликатните вибрации на едно водно конче.

Татяна Дердей от Николаев участва в “Спасена пролет” в маслена живопис – деликатни пейзажи предимно от черноморския бряг, в които е запечатала първите си впечатления от Северното Черноморие.

Вернисажът на изложбата “Спасена пролет” в галерия “Тунела” на Двореца Балчик е на 21 май 2022 от 17 ч. Експозицията ще остане в Белия град до 30 юни.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/750782516064707

https://www.facebook.com/dvoreca

Зона “Нира Арт”: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

www.ArtVarna.net

Информация и репродукции: Зона “Нира Арт”

Участници: Алина Храпчинска, Алла Хмел, Галина Хмел, Елена Вороненко, Марина Доброволска, Наталия Захарчишина, Наталия Овчаренко, Татяна Дердей и Юлия Павлова.

Куратор: Нина Локмаджиева

Други