Днес е 23.04.2024

Извънземни пеперуди отвлякоха зрители насред центъра на Варна

02.06.2022

Може да се окажете някъде в Средновековието и при космическа цивилизация едновременно. Вътре в действието, леко страшно, много красиво и вълнуващо. И това се случи край фонтана на Варна по тъмно пред театъра с прекрасните фантастични създания на Close-Act Theatre от Нидерландия.

Стройни, свръхвисоки, подхвърлящи реплики на някакъв непознат език, те се появиха на площада, за да дадат началото на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Нидерландската трупа отвлича публиката в онези времена, когато театърът се е родил повторно, но не само за елита, а за публиката на площада. И в същото време – сякаш си отвлечен от извънземни – кой ли не е имал тази страховита фантазия, пълна с неизвестни и очаквания? Този път извънземните са гигантски елегантни пеперуди, които порят въздуха.

Публиката на Close-Act не e в уютния мрак на театъра, защитена от зловещите новини навън и изнервящите битови проблеми. Зрителите са в действието, въвлечени, леко отдръпващи се от извънредно дългите крака на тези нимфи-пеперуди-извънземни. Те светят, блестят със своя изящен грим, подхвърлят реплики към певицата на сцената, а тя подхваща екзотични трели на космически език. Магически ритуал. Искаш да бъдеш вътре още и още. А след това идват барабанчиците и носачите на знамена – също като пеперудени крила. На финала еквилибристики от огън на българската трупа „Палячи“ довършва това усещане за средновековно-футуристично.

Компания Close-Act Theatre e основана през 1991 г. Нейни двигатели са Хестер Мелиф и Тони Аертс. Те работят с широк кръг дизайнери, хореографи, музиканти. Спектакълът във Варна може да се определи като грандиозен, вълнуващ и изключителен. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на Нидерландия в България. И това прави чест на Нидерландската държава – че подкрепя толкова смели творения.

Защото постоянно някой ни въвлича в неговия театър, дърпа ни в неговия сценарий и ние дори изпитваме предначертаните от него емоции. А можем да бъдем другаде – в света на театъра, където епохи и светове се преливат и където крилете на фантазията те правят истински човек, истински щастлив.

Искра Сотирова

Снимки: Искра Сотирова

http://viafest.org/

Други