Днес е 27.05.2024

Изложба на Христо Христов в художествения музей “Георги Велчев”

25.05.2022
Христо Христов, "Прозорец"
Христо Христов, „Прозорец“

Варненският артист показа най-новите си творби, създавани през последната година. Откриването е на 27 май от 18:00. Изложбата може да се види до 18 юни.

Уважаваният варненски художник Христо Христов се представя със самостоятелна изложба в зала Ателие “Георги Велчев”, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Артист, който проявява своя талант равностойно и в областта на живописта, и в областта на скулптурата, Христо Христов ще покаже най-новото, създадено в неговото ателие от началото на тази година.

Христо Христов, "Момиче с цвете", бронз
Христо Христов, „Момиче с цвете“, бронз

“Всички работи са правени през зимата и са продължение на търсенията ми в досегашните посоки – споделя художникът. – Това е е един път, по който вървя през годините. Затова и изложбата няма конкретна тема, тя е изложба за приятели, събирам ги, за да се видим под слънцето през пролетта. Когато се уморя от скулптура, започвам да рисувам и обратното. Това е моят начин да се отдалеча, да погледна отстрани на това, което създавам, иначе човек си омръзва. Един художник трябва винаги да се изненадва, да се забавлява, иначе става занаятчия. Рисува ли ми се, рисувам. Сега тъкмо завърших картините, малко преди това направих скулптурите, днес рамкирах, утре редим експозицията… и после почвам пак отначало, завърта се цикълът. Следвам своя път, години наред прилагам една деформация на фигурите и когато се вгледам в старите неща, които пазя, виждам колко са по-различни от новите ми работи. В ранните ми години са били по-стилизирани, а сега са по-експресивни, по-многопластови, все търся нещо ново, нещо различно, което да ме радва. Нека хората видят какво съм правил през цялата зима в тази много спонтанна изложба.”

Откриването на изложбата е на 27 май от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. „Радко Димитриев“ 8 във Варна. Изложбата може да се види до 18 юни 2022.

Христо Христов, "Пясък и вода"
Христо Христов, „Пясък и вода“

Христо Христов

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982 г. завършва Специализираното училище за художествена обработка на камъка в село Кунино. През 1994 г. завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

От 1994 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия. През 1996 г., в столичната галерия „Макта“, представя своята първа самостоятелна изложба. Автор е на статуетката на годишните награди „Спортен Икар“ на фондация “Български спорт“, които изработва от 1977 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо“ за принос към българската култура. Участва и в няколко симпозиума по скулптура – „Море от форми“ (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. През 2002 г. негови пластики са включени в общата изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (в кабинета на еврокомисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, изработени от скулптура, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София. През 2019 г. бронзовата пластика „Полет“ на Христо Христов е поставена на площад „Атлантическа солидарност“ в градинката до Градската художествена галерия във Варна. Творбата е част от колекцията „Музей на открито“ в морския град.

Христо Христов е лауреат на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България“ за скулптура 2010, както и на Първа награда от Биеналето на малки форми в Плевен.

Изложби:

2021 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна.

2020 – самостоятелна изложба, Художествен музей “Георги Велчев”, Варна.

2018 – самостоятелна изложба, Градска художествена галерия – Варна.

2015 – „По – високо от Слънцето“ Heoher als Die Sonne, БКИ Дом „Витгенщайн“, Виена.

2015 – „По – високо от Слънцето“ Heoher als Die Sonne, БКИ в Прага.

2013 – Посолство на Република България, Хага, Холандия.

2013 – самостоятелна изложба, абатство Свети Адалберт, Холандия.

2011 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна.

2009 – самостоятелна изложба, галерия „1908“, София.

2009 – самостоятелна изложба, галерия „Аросита“, София.

2008 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна.

2006 – самостоятелна изложба, Кметство на град Бон, Германия.

2005 – самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин, Германия.

2004 – самостоятелна изложба, галерия „Буларт“, Варна.

2002 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев“, София.

2001 – представя свои творби в галерия Celine, Париж, Франция.

2001 – самостоятелна изложба в хотел Hilton, София.

2000 – самостоятелна изложба, галерия „Цар Освободител“, София.

1999 – самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин, Германия.

1998 – самостоятелна изложба, галерия „3.14“, Берген, Норвегия.

1996 – самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София.

Нина Локмаджиева

Репродукции: личен архив

http://varnacityartgallery.com

Други