Днес е 17.05.2024

Иван Кьосев представя “Късни стихове”

25.05.2022
Късни стихове

Варненският писател ще представи на 26 май от 18:00 в Градската художествена галерия – Варна, своята стихосбирка, по време на събитието ще могат да се видят и негови картини.

Иван Кьосев – един варненец, признат популяризатор на френската култура, ще представи свои поетични текстове на 26 май в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Разнолика творческа личност, той е сред уважаваните български преводачи от френски, пише проза и поезия, а и рисува.

Новата му книга – стихосбирката „Късни стихове”, е своеобразна жизнена равносметка, съставена от шест цикъла: „Сезони”, „Морето и брегът”, „Родина”, „Поезията и Париж”, „В търсене на изгубеното време” и „Дамата с косата”. В нея стихове и илюстрации се преплитат – появяват се морски пейзажи, фигурални композиции и портрети. Така е и при едно от знаковите стихотворения „Как да направим портрет на морето” по Жак Превер, което е и вдъхновението за корицата на книгата. Оригиналите на повечето илюстрации ще бъдат експонирани в галерията по време на представянето на книгата. В събитието ще се включат д-р Ваня Колева, главен редактор на в. “Кил”, която ще говори за текстовете на Иван Кисьов, проф. Владимир Иванов, който ще представи картините, а водещ ще бъде актьорът Пламен Георгиев, който ще чете стихове.

“Ключовата дума при мен е синкретизъм – споделя в навечерието на представянето Иван Кьосев. – Това означава синтез на изкуствата – аз се представям и като поет, и като художник. Смятам, че в най-общ план в изкуството това е като да влезеш в другата стая на своя дом – по принцип няма кой знае каква драстична разлика между литература, превод на художествена литература и живопис, а и за другите изкуства се отнася. Ще посрещна публиката с една малко есе, в което включих моето тълкуване на думите от Новия завет: “Да обичаме и враговете си!”. Да обичаш врага си на фона на тази война, която се води, според мен е добро начало за един разговор.”

В събитието ще има мостове и към други изкуства – изпълнения на пианисти от НУИ “Добри Христов” и балетна миниатюра по мотиви от “Баядерка” от Минкус. Това ще изрази идеите на автора за симбиозата на изкуствата.

На 28 юни книгата “Късни стихове” ще има свое представяне и в София – в Български културен център на ул. “Веслец” 13, заедно с една по-разширена изложба. Там за стихосбирката ще говори главният редактор на в. “Словото днес”, орган на СБП, Надя Попова.

Иван Кьосев

Иван Кьосев

Иван Кьосев е роден през 1947 г. в град Попово, Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна. Средно образование завършва във френската гимназия във Варна, френска и българска филология – в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира в университета „Париж ХI” във Франция. Работил е като преподавател в Института за повишаване квалификацията на учителите – Варна, Висшия медицински институт – Варна, Варненския свободен университет, журналист и редактор във в. „Народно дело” – Варна.

Автор е на научни публикации, телевизионни сценарии, журналистически материали, както и на книги с разкази и стихотворения. Издадени книги: „Вчера, или събирам диви кестени” (1992), „Франция и френскоезичните страни: Белгия, Швейцария, Канада” (1998), „Беглец” (2002, 2009), „Маймунски работи” (2010), „Падаща звезда” (2014), „На чашка с вас във Монпарнас” (2015). Преводач е на френските писатели Жак Превер, Рьоне Гийо, Маргьорит Дюрас, Сент-Бьов, Жозеф дьо Местр, Жан Пол Сартр и др.

Публикувал е преводните книги: „Цели дни сред дърветата” от Маргьорит Дюрас (1982), „Писмо от островите „Скитници” от Жак Превер, (1988), „Сладострастие в 2 т.” от Сент-Бьов (1993). За книгата си „Беглец” получава годишната награда за белетристика на Съюза на българските писатели през 2003 г. Негови произведения са превеждани в Русия и във Франция. Като любител художник има 16 самостоятелни изложби живопис. Член на Съюза на българските писатели, на Сдружението на варненските писатели и на Групата на варненските художници.

Нина Локмаджиева

Снимки: личен архив

http://varnacityartgallery.com

Други