Днес е 23.04.2024

Кои са номинираните за наградите “Варна” 2022

18.05.2022

Журито определи и Общинският съвет одобри новите носители на престижната награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2022 г. Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 23 май от 11.00 ч. в Юнашкия салон

ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ВАРНА” е за Александър Минчев – за дългогодишната му работа на археолог – изследовател на ранната история на Одесос от елинистическия период до Късната античност, за цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

І. ЛИТЕРАТУРА

Екипът на Държавен архив – Варна – за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения като институция с традиции за запазване на културно-историческото наследство.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Цветан Кръстев – за мащабната му ретроспективна изложба „Автогейм“ – м. юли 2021 г. – културно събитие – доказателство за новаторството на автора и безспорния му дългогодишен принос към съвременното визуално изразяване.

Екипът на галерия „Арт Маркони“ – за оригиналната идея и осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“ – м. юни 2021 г., обединил творческите виждания на 40 художници.

ІІІ. ТЕАТЪР

Стоян Радев – за мощното актьорско превъплъщение и убедителното изграждане на образа на Салиери в постановката „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна за високия професионализъм при създаване на представлението „Тютюн“ – първа театрална постановка в България по нецензурирания първи вариант на едноименния роман на Димитър Димов по повод 100-годишнината на Варненския драматичен театър.

Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за професионализма и творческото въображение при създаване на спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“, посветен на „Варна – 100 години курортен град“.

ІV. МУЗИКА

Няма номинации.

V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

Екипът на Държавна опера – Варна – за реализираната мащабна продукция – мюзикъл „Цар Лъв“ на ТМПЦ-Варна, открояваща се с оригинална режисура, визия и впечатляващи актьорски изпълнения с висока вокална и танцова техника.

VІ. ТАНЦ

Няма номинации.

VІІ. КИНО

Няма номинации.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Арх. Владимир Попов – за съществен принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане облика на Варна, включително и чрез проекти за фасадна реставрация на сгради – недвижима културна ценност, при последна реализирана такава през 2021 г. на сграда – НКЦ, намираща се на ъгъла на бул. „Мария Луиза“ 23 и ул. „Драгоман“ 33.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Красимир Делчев (фотожурналистика) – за яркия и безкомпромисен фотографски почерк във високо художествената му самостоятелна изложба „Животът в кадър“ – ноември 2021 г., съдържаща 45 фотографии, естествено развит и в съпътстващия я бутиков албум.

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (електронни медии) – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и за приноса в популяризиране живия дух на културата и изкуството на Варна в национален телевизионен ефир чрез информационното предаване „Линия Култура“.

Връчването на наградите ще бъде по традиция в навечерието на 24 май.

Други