Днес е 25.06.2024

Изложба за 50-годишнината от откриването на най-старото обработено злато

18.05.2022

Изложба за 50-годишнината от откриването на най-старото обработено злато – Варненското, дава официалния старт на летния туристически сезон в морската столица със своето откриване днес. Изложбата е под мотото „Нови хоризонти в праисторията“.

Преди половин век, след едно случайно откритие край Варна, започва проучването на неподозирано богат некропол, датиран в късната каменномедна епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). Значимостта на този обект се превръща в световна сензация, тъй като той надхвърля всички изградени дотогава представи за праисторическото общество.

Откриването на некропола дава мощен тласък на праисторическите изследвания в Югоизточна Европа и мотивира учените от цял свят да работят усърдно, за да разкрият и обяснят начина на живот на древните ни предшественици. България не остава изолирана от тези процеси. За изминалите петдесет години във Варненско са открити и проучени редица обекти, даващи нова и ценна информация за населението на района през каменномедната епоха.

Днес картината на заселването и социалното и икономическо развитие на тази територия е значително по-ясна, благодарение на усилията на археолозите от Варненския Археологически музей и Националния археологически институт с музей при БАН.

Резултатите от тяхната работа са представени в изложбата, която може да бъде посетена от 18 май до 24 декември 2022 г. в зала Юг на Археологическия музей във Варна. Посещението ще обогати знанията за пътя през хиладолетията на най-старото обработено злато – варненското.

Други