Днес е 12.06.2024

Градската художествена галерия – Варна с изложби, филм и концерт в Европейската нощ на музеите на 14 май

10.05.2022
Градска художествена галерия Варна

Големият художествен музей на Варна – Градската художествена галерия, и нейният филиал – художественият музей “Георги Велчев” се включват в инициативата с вход свободен от 18:00 до 24:00 ч. тази събота.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, и нейният филиал, Художественият музей „Георги Велчев“ по традиция се включват в инициативата “Европейска нощ на музеите” Тази година двата музея ще предоставят свободен достъп на всички почитатели на изкуството на 14 май от 18:00 до 24:00 ч.

В Градската галерия ще могат да се видят Постоянната експозиция, разположена на втория етаж, изложбата “Салонът на природата” на Борис Христов и Милко Божков, и изложбата офорти „Рембранд през моите очи“. Акцент в събитието ще бъде видео прожекцията на филма за Стоимен Стоилов “Монументално” и експонирането на неговата картина “Алегория на театъра”. Ще има и музикален акцент – концертът “Solo Acoustic” на Ивелин Тракийски IVEL.

 Стоимен Стоилов, „Алегория на театъра“
Стоимен Стоилов, „Алегория на театъра“

Специално за Нощта на музеите Градската художествена галерия ще осигури прожектиране на документалния филм „Монументално“ за големия варненски художник Стоимен Стоилов. Филмът е с продуценти Здравка Сиракова, Димитър Кабаиванов, “Интерарт – С” и “Арт диалог”, осъществен с финансовата подкрепа на Община Варна. Филмът е създаден с участието на проф. д-р Иван Маразов; музиката е на проф. Милко Коларов. Успоредно с него в Нощта на музеите ще може да се види и картината живопис на Стоимен Стоилов „Алегория на театъра“ от 2019 г., предоставена от Община Варна през 2022 г. за постоянната експозиция на Галерията.

„Салонът на природата“ - поезия на Борис Христов и живопис, рисунки, акварели на Милко Божков
„Салонът на природата“ – поезия на Борис Христов и живопис, рисунки, акварели на Милко Божков

На целия първи етаж на Градската художествена галерия – Варна ценителите ще могат да изпитат вълнението от досега със „Салонът на природата“ – поезия на Борис Христов и живопис, рисунки, акварели на Милко Божков. Събитие в българското изкуство, изложбата среща двама големи артисти в проект, в който думите и картините имат еднаква тежест. Тя представя всички работи на Милко Божков, създадени по фотографии на колекционираните от поета Борис Христов камъни. В нея е включен е и един знаков исторически паралел – артистично свидетелство за датиращия отпреди 40 години интерес на Милко Божков към стиховете на Борис Христов. Това е творбата “Триптих по Борис Христов”, 1982 г., темпера, туш, картон, 55х152,5 см, Инв. №202, собственост на ГХГ-Варна.

Постоянна експозиция на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна
Постоянна експозиция на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна

Постоянната експозиция на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна е разположена на втория и третия етаж в историческата сграда на галерията. В нея са представени творби на живописта, скулптурата, графиката, художествената инсталация, видео арта. Постоянната експозиция проследява художественото развитие на българското изкуство от края на 19. век до наши дни. Експонирани са две изключително ценни колекции – колекция от портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор, работа на фламандския художник от 17. век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов, и колекция от шестнадесет произведения на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Галерията.

 “Рембранд през моите очи” изложба офорти на ученици от НУИ "Добри Христов" - Варна
“Рембранд през моите очи” изложба офорти на ученици от НУИ „Добри Христов“ – Варна

На втория етаж на Галерията е създаденото от най-младите артисти на морския град – ученици от специалността “изобразително изкуство” от 9., 10., 11. клас от НУИ „Добри Христов“ – Варна. Под ръководството на преподавателя по графика Георги Кенаров те рисуваха офорти, вдъхновени от творбите на великия Рембранд и сега ги показват под мотото “Рембранд през моите очи”.

Под покрива на Галерията ще прозвучи авторска музика на живо в концерта “Solo Acoustic” на Ивелин Тракийски IVEL. Концертът е от 20:00 до 21:00 ч. и също е с вход свободен.

В Художествения музей „Георги Велчев“ в Нощта на музеите ще могат да се разгледат постоянната експозиция и изложбата живопис на Илиян Пеев.

Постоянна експозиция в Художествения музей "Георги Велчев"
Постоянна експозиция в Художествения музей „Георги Велчев“

Музеят има представителна експозиция от 70 художествени произведения на Георги Велчев (1981 – 1955) един от най-големите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски мотиви от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

 Зала „Ателие Георги Велчев“ - изложба живопис на художника Илиян Пеев
Зала „Ателие Георги Велчев“ – изложба живопис на художника Илиян Пеев

В експозиционната зала „Ателие Георги Велчев“ ще може да се види изложбата живопис на художника Илиян Пеев с най-новите платна на артиста. Близки до земята като цветност и фактурност, платната на Илиян Пеев впечатляват с усещането за устойчивостта на силите на живота, тръгнали от глината и издигнали се през водите и през корените и стволовете на дърветата.

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна

Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1

Художествен музей „Георги Велчев“ – филиал

Варна, ул. „Радко Димитриев“ 8

Часове със свободен достъп на 14 май: от 18:00 часа до 24:00 часа.

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева

Снимки: Александър Николов

Други