Днес е 12.06.2024

“По зеления път” – изложба икебана и инсталации на Антония Ценова

04.05.2022
Антония Ценова в Зона Нира Арт 1

Плодове, цветя и индустриални форми строят зелените композиции на българката, която се завръща от Италия за първата си самостоятелна изложба във Варна.

Откриването на 5 май от 16:00 ще бъде пърформанс, в който авторката ще реди пред публиката в Зона “Нира Арт” своите обекти.

Антония Ценова в Зона Нира Арт 2

Една необикновена изложба ще обживява творческото пространство на Зона „Нира Арт“ във Варна от 5 до 13 май 2022. „По зеления път“ представя за пръв път в България изкуството на съвременно изразяващия се артист Антония Ценова, която изгражда композиции от растения, камък, керамика, дърво, метал и хартия. Нейните творби стават популярни онлайн в Италия и Европа, а сега ги виждаме и в България в първата й самостоятелна изложба.

След успешна корпоративна кариера в областта на комуникациите, Антония Ценова прави рязък завой към духовната сфера и се посвещава изцяло на съвременното изкуство. Нейният запазен знак е миксът между жива и нежива природа, който тя развива след няколкогодишно обучение в тънкостите на авангардната японска школа по икебана Согецу. Неини учители в пътя на цветята са Паола Белфиоре и Лучия Пиерели от Ikebanalab, а обучението преминава в Рим. Вероятно затова срещата на източната традиция и многопластовата италианска култура изкристализира при българската авторка в изящни инсталации, в които познавачите откриват сложния баланс на урбанистични елементи и късове природа. В тях немислимото на пръв поглед сплитане на телени мрежи и стръкове, на арматурно желязо / спици и зелен боб открива нови измерения за изтънченост. И насърчава зрителите не само да приемат експеримента, а и да добият смелост да опитат да създават свои интериорни решения.

Антония Ценова в Зона Нира Арт 3

А философската основа на проекта, изразена в неговото име „По зеления път“, стъпва тихо по утъпкания от източния дух път на смирението, на поклона пред природната красота и на идеята за преходност, за ефимерност. Това е един необичайно кратък проект. Защото цветовете и плодовете, и зеленчуците в композициите на Антония ще увяхнат за седмица или ще бъдат съвсем утилитарно сготвени и изядени. Което не е случайно. То е знак за другия път – големия път на постоянното преобразяване на формите, Пътя на живота, част от който сме и самите ние.

Откриването ще бъде пърформанс, в който Антония Ценова ще реди пред публиката своите композиции. Началото е в 16:00 на 5 май, в Зона “Нира Арт” на ул. “Св. Климент” 23 Б във Варна.

Нина Локмаджиева

Антония Ценова в Зона Нира Арт 5

Антония Ценова

1972 г. Родена във Варна

2010 г. Съосновател на творческото студио за абстрактно изкуство Duealberi в Рим, Италия (www.duealberi.com, www.singulart.com/en/artist/duealberi-18115)

2011 г. Студиото започва да работи онлайн с клиенти от САЩ, Австралия, Европа

2015 г. Публикация за Duealberi във водещия международен блог за вътрешен дизайн Elements of Style

2015 г. Колективна изложба в Ive Gallery, Ню Орлиънс, САЩ

2016 – 2018 г. Работи на Duealberi в холивудския телевизионен сериал Supergirl на Warner Bros.

2017 г. постер за ИКЕА

2019 – 2021 – сътрудничество с архитектурни студия, работи на Duealberi включени в обзавеждане на хотели като Terme di Saturnia и Double Tree Hilton Roma Monti в Италия

2021 г. – участие в проект Италия 35х35 см на Copelouzos Family Art Museum, Гърция

2014 – 2021 – учи икебана Согецу в школа ikebanalab, Рим, Италия www.ikebanalab.com

2020 – сертифициран преподавател 4 степен по икебана Согецу https://www.sogetsu.or.jp/e/

www.antoniatzenova.com

Носител на Сребърна награда на Ikebana Gallery от международния конкурс Ikebana Gallery Awards в Австралия през 2017 г.

Антония Ценова в Зона Нира Арт 6

Други