Днес е 13.07.2024

Фестивалът „Фолклорен изгрев“ на Цветница в Grand Mall

13.04.2022
Участници във фестивала "Фолклорен изгрев"
Участници във фестивала „Фолклорен изгрев“, снимка архив на фестивала

Фолклорни групи и солисти носят ритми и радост на десетото поред издание на фестивала в най-големия търговски център на Варна от 15 до 17 април.

18-ото издание на фестивала е десето поред, реализирано в партньорство с най-големия търговски център на Варна. Този своеобразен юбилей зарежда с ентусиазъм участниците, за които Grand Mall се превърна през годините в любимо място за споделяне на любовта към фолклора. За посетителите на мола пък срещите с нагиздените в прекрасни народни носии млади хора винаги носят неповторимото усещане за празник.

Фестивалът „Фолклорен изгрев“ е състезание за изпълнители от различни възрасти. На сцената ще излязат деца от 3 до 7 години, ученици от малките класове, средните училища. Таланта си ще покажат възпитаници на школи и читалища, частни студиа, детски комплекси, както и на професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и ентусиасти от пенсионерски клубове.

Танцьорите и музикантите ще се състезават в категории за вокално, инструментално и танцово изкуство. Отделно се оценяват солистите и групите. Ансамблите са разделени в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство и фолклорни ансамбли.

Откриването ще бъде на 15 април с изпълнение на Представителния ансамбъл на Средното училище по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. Веднага след това започва конкурсната програма с първи участници от ОУ “Антон Страшимиров” – Варна.
“Фолклорен изгрев“ продължава в събота, 16 април, Лазаровден, с надпревара на деца изпълнители и танцьори.

В неделния ден, навръх Цветница, на сцената излизат големите – над 19-години, които продължават традициите на българския фолклор.На финала публиката ще види обичая Лазаруване, представен от групата за автентичен фолклор „Деленки“ от Айдемир, Силистренско. Поздрав за зрителите преди обявяването на наградите ще поднесат гост изпълнителите Свилен Тодорински от България, Мишел от Беларус и Пьотр Петкович от Молдова. Състезателите ще бъдат оценявани от жури, водено от акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д-р Тодор Киров – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“ и преподавател в НМУ “Панчо Владигеров”, маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио и преподавател в НМУ “Панчо Владигеров”, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито са също странджанската народна певица и организатор на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева и Юлиян Станев – главен художествен ръководител на ансамбъл “Варна”.

Младите певци, музиканти и танцьори се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди – за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Съорганизаторите от Grand Mall също са подготвили парична награда.Не пропускайте най-пъстрия и емоционален фолклорен празник в Североизточна България, който дава начало на пролетта!

Повече информация за Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev

Фестивал "Фолклорен изгрев"
image description


Още новини от най-големия търговски център във Варна открийте на сайта www.grandmall-varna.com и във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/GrandMallVarna

Снимки: архив Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“

Други