Днес е 25.06.2024

Матине на оркестър “Симфониета” с два хора от съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято” 2022 на 27 март

26.03.2022
Проф. Милко Коларов
Проф. Милко Коларов

На 27 март от 11:00 в Градската художествена галерия проф. Милко Коларов ще дирижира концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Участват Хорът на варненските момчета и младежи, Детски хор “Добри Христов” и солистите Стоимен Пеев, цигулка, Ирина Жекова – сопран, Валерий Георгиев – тенор и Евгений Станимиров – бас.

Хор на варненските момчета и младежи
Хор на варненските момчета и младежи

Неделно матине в първите топли пролетни дни ще настрои варненските меломани за очакване на летните музикални празници. Концертът на оркестър „Симфониета” под палката на маестро Милко Коларов ще събере в едно мащабно представяне вдъхновението на два популярни хора от морския град – Хора на Варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева и Детския хор „Добри Христов” при ЦПЛР – ОДК Варна, с диригент Галина Станишева.

Детски хор "Добри Христов"
Детски хор „Добри Христов“

Солисти ще бъдат Стоимен Пеев – цигулка, ученик на проф. Гинка Гичкова, концертмайстор на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Ирина Жекова – сопран, Валерий Георгиев – тенор и Евгений Станимиров – бас.

В програмата са красивите произведения на немските композитори Хайдн и Шуберт – Концерт за цигулка и оркестър №1 до мажор от Йозеф Хайдн и Меса №2 сол мажор от Франц Шуберт. Концертът се посвещава на 75-годишния юбилей на уважавания музикален педагог проф. Гинка Гичкова, учител на няколко поколения цигулари, която ще присъства на събитието.

Началото на концерта матине е от 11 часа. Вход с маски, без сертификати.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс: https://fccvarna.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82/4dcbce3c87c5da5d59ed4476b0ea9f35. Както и на място преди концерта.

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Други