Днес е 14.06.2024

Петя Панева пее във „Варненско лято за деца“ на 27 март

25.03.2022
Петя Панева

“Аз съм българче” е първият концерт за 2022 от поредицата “Варненско лято за деца” – образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

На 27 март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център младите музикални и танцови таланти от НУИ “Добри Христов” ще съберат класика и фолклор в един родолюбив поздрав към варненци.

Петя Панева – победителката в “Гласът на България”, ще бъде гост солист и ще изпее любима народна песен.

През март – месеца, в който България чества своя национален празник “Варненско лято за деца” ще покани малки и големи приятели на музиката на едно събитие, заредено с чист патриотичен дух. Първият за годината концерт от паралелната програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” ще е на 27 март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Под мотото “Аз съм българче” в артистично обяснение в любов към родината ще се сплетат проникновени стихове от наши велики поети, рецитирани от най-малките ученици, шедьоври на българското симфонично изкуство и обичани фолклорни ритми.

В музикално-танцовия спектакъл, съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2, обичаната водеща на „Приказките на Госпожа Виола“ – Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”, ще преведе публиката през музикалната история на България от народното творчество през класически образци до съвременните интерпретации. “Автентичният български фолклор и вдъхновението, в което той се е превърнал за класиците на нашата симфонична музика, са в основата на нашия спектакъл” – споделя Госпожа Виола.

Оркестри, ансамбли, състави и солисти на легендарното варненско Музикално училище ще майсторят пъстрата празнична шевица на този емоционален концерт.

НУИ "Добри Христов" 1

Началото ще бъде с Въведение и танци от операта „Момчил“ на Любомир Пипков в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър на училището с диригент маестро Страцимир Павлов. След тях на сцената ще се вихрят “Шопски лазарки” по музика на Михаил Йорданов, хореография на з.а. Маргарита Дикова, претворени от ученици от специалност „Български танци“. Духовият оркестър при НУИ „Добри Христов“ с диригент Любомир Александров ще изпълни популярния марш “Родина” от Николай Братанов. Две пиеси от емблематичната сюита за струнен оркестър на Марин Големинов – “Жетва” и “Танц”, ще представи Струнният оркестър при НУИ „Добри Христов“, който ще бъде дирижиран от обещаващият талант от 10. клас Стефан Славчев, който вече се изявява на диригентския подиум.

Взривна емоция обещава друга от бъдещите звезди на училището – перкусионистът Борил Иванов, който ще изпълни соло на барабани – пиесата на Борис Динев “Комплекси“.

НУИ "Добри Христов" 2

Ще го последва вълнуваща фолклорна серия – “Йовино хоро” в изпълнение на Акордеонния ансамбъл на НУИ “Добри Христов” с ръководител Веселин Иванов, а след това и “У Станкини има, мамо” – в изпълнение на Детския фолклорен ансамбъл с ръководител Недко Царев и диригент на хора Иванка Друмева. Ще прозвучат и каба гайдите на Гайдарския състав на училището, а Представителният народен хор с диригент Женя Райчева ще радва публиката с “Огрея слънце, Доне” в обработка на Станка Кушлева.

Истински звезден миг в концерта ще бъде гостуването на новото голямо откритие на българската музикална сцена – Петя Панева, възпитаничката на НУИ “Добри Христов”, която грабна сърцата на публиката с великолепното си народно пеене и стана победител в последното издание на “Гласът на България”. С Младежкия симфоничен оркестър Петя ще подари на публиката любимата песен “Девойко, мари, хубава” в аранжимент на Румяна Петрова и Страцимир Павлов.

Авторски принос на Румяна Петрова ще е нейната пиеса “Молитва за дъжд” – стъпила върху фолклорните основи на ритуала Герман, към който нашите предци са прибягвали само при продължителна суша. Жените правели ритуално погребение на кукла от слама, наречена Герман, и наричали заклинание за дъжд. Тази автентична тема е разработена от авторката в съвременен вариант, в симфоничните традиции, завещани ни от големите български композитори, инспирирани от народното творчество. Ще чуем пиесата в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов и солист гайдаря Божидар Маринов, ученик в 8 клас.

НУИ "Добри Христов" гайдари

Финалът ще е обединяващ и мащабен – на сцената ще излязат Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов” – Варна, Народният оркестър и Представителният народен хор на елитното училище, и солисти. В тяхно изпълнение ще прозвучи “Калино, дюлбер малино” в аранжимент на Коста Колев и аранжимент за симфоничен оркестър на Страцимир Павлов. “Искаме с това изпълнение да демонстрираме колко добре работят заедно класическите и фолклорните специалности в нашето училище – споделя Румяна Петрова. – Те постоянно си общуват, партнират си в съвместни проекти, творят заедно и нашият концерт е въплъщение на идеята, че различните изкуства могат наистина да работят добре под един покрив, като взаимно се стимулират към високи постижения.”

Заповядайте на 27 март, неделя, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, за да споделим родолюбивия порив на младите варненски таланти.

Началото е от 17 часа. Вход с маски, без сертификати.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.

www.artschool-varna.com

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев и личен архив Петя Панева

Други