Днес е 12.06.2024

Атанас Илиев – пазителят на традициите

18.03.2022
Атанас Илиев, 1, Снимка Красимир Тодоров

Лицата на артистична Варна – поредица интервюта на ArtVarna.net с личности, които създават творческото лице на морската столица.

Искра Сотирова разговаря с Атанас Илиев, фолклорист, композитор, диригент, автор на филми и създател на женски фолклорен хор „Цветница“

В кой момент осъзнахте, че сте варненец?

Всъщност винаги съм се чувствал варненец. Винаги съм се чувствал свързан с духа на Варна и морето.

Първият дом, който помните?

Първият ми дом беше един апартамент, точно срещу входа на пристанището, под наем, разбира се. Баща ми пътуваше с корабите и ни бяха дали това жилище. Бил съм малък, но си спомням, че по време на войната 1943-44 г. първо настаниха в жилището немци, а след това руснаци. Интересни спомени от онова време – сравняването на едните с другите.

Училището Ви, любимите учители, приятелите, които останаха?

Аз учих на няколко места, местих се, защото баща ми се местеше заради работата си. Имахме хубави учители, търпеливи и добре ни учиха. И имам много приятели, които останаха от тези времена.

Какви бяха детските игри по Ваше време?

Играехме много на улицата – на лимки, на челик, на народна топка. Постоянно бяхме навън.

Как общувате през годините с морето?

Общувам с морето постоянно – всеки ден слизам да го видя – дали пеша, или с кола. Нито ден не минава, без да отида да го видя. Даже съм се питал, когато съм бил в някой друг град, където няма море, как живеят тези хора без простора, без безкрайността, която ние имаме. Това ме е вдъхновявало винаги – простора, с широтата, която морето дава.

А как общувате с града – какво се промени с годините в това общуване?

Обичам да се движа по улиците – Варна се променяше пред очите ми – все пак и аз живея вече 80 години. Първо се появиха големите сгради, после площадите, булевардите. Помня каква сензация бяха първите подлези…

Атанас Илиев, 2, Снимка Красимир Тодоров

Варна е фестивален град. Кои са любимите Ви фестивали?

Фестивалът „Варненско лято“ е нещо наистина много голямо.

Кое прави духа на Варна?

Всъщност хората, начинът, по който се движат, и морето, възможността да си покрай него – това прави духът на Варна.

Кой Ви насърчаваше и кои личности са влияели на Вашето оформяне като творец?

Много – големи имена и от Варна, и в национален мащаб. Влияели са ми много. Не искам да изреждам, за да не пропусна някого. След завършване на Консерваторията започнах като диригент на Ансамбъла за народни песни и танци при Окръжно управление на МВР – Варна – един сериозен, хубав ансамбъл с певци с хубави гласове и това беше и началото на професионалната ми дейност в областта на фолклора. Тогава стана ясно, че аз работя добре с хорови формации. Започнах да пиша песни за техни изяви и така освен като диригент, започнах и като композитор. През 1976 г. бях един от основателите на Професионалния ансамбъл за народни песни и танци “Варна”. Създал съм за тях много хорови и ансамблови произведения, както и музика за камерни формации и танцови постановки.

Кои са темите, които разработвате през годините и сега?

Фолклорът от Камчийската долина – песни – вокални и инструментални, са ми били основните теми във вече авторски произведения. Мога да кажа, че съм един от пазителите на традицията – както ме нарекоха скоро във връзка с моя юбилей.

Атанас Илиев, 3, Снимка Красимир Тодоров

Накъде гледате сега?

Гледам напред, естествено. Макар че с голямо съжаление поглеждам и назад към отминалите хубави млади години, към творческата енергия. Слава Богу съм запазил от нея, но не е като да си на 40-50 години. Все пак малко по-кротко я карам.

Щастлив човек ли сте?

Смятам, че съм щастлив човек най-вече с това, че съм работил това, което искам, че съм постигнал, имам признание и в обществото, и сред колеги и приятели. Не съм дребнав и винаги съм прескачал някакви дребни препятствия и случки. Винаги съм гледал да не ги забелязвам – може това да е и от зодията ми. Ние, Везните сме малко „въздухари“, както ни казват. Гледаме по-отгоре и по-оптимистично. Това съветвам и всички мои приятели.

Разговаря Искра Сотирова

Снимки Красимир Тодоров

Атанас Илиев

Роден е на 2 октомври 1940 г. във Варна. През 1958 г. завършва Музикалната гимназия „Добри Христов“ в родния си град. По време на военната си служба е диригент на Дивизионния хор и тогава написва първите си хорови и инструментални творби. Дипломира се със специалност хорово дирижиране и фолклористика в Държавната музикална академия в София. След завършването си е назначен като диригент на Ансамбъла за народни песни и танци при Окръжно управление на МВР – Варна.

През 1989 г. е приет за редовен член на Съюза на българските композитори.

През 1990 г. постъпва на работа в БНТ – Регионален телевизионен център – Варна като редактор в редакция „Народна музика“, където работи до пенсионирането си. По негови сценарии в телевизията са реализирани много музикални филми. Голяма част от тях са в Златния фонд на БНТ – музикални пътеписи за изяви на наши музикални състави във Швейцария, САЩ, творчески портрети на известни изпълнители и състави за народна музика.

В същия период /1990 – 2000 г./ продължава да работи и като диригент на музикални фолклорни формации – главен художествен ръководител и диригент на Ансамбъл „Гоце Делчев“ при Македонското дружество във Варна, главен художествен ръководител на Ансамбъл “Обреди” и др.

През 2000 г. става автор и водещ на популярното телевизионно предаване за фолклор „Въртяжка“ в музикалната сателитна телевизия Канал 8, което се излъчва до края на 2008 г.

Едно от постиженията в музикалната му творческа дейност, с което композиторът особено се гордее, е създаването през 2005 г. на женски народен хор “Цветница” при читалище “Асен Златаров” във Варна. С тази хорова формация Атанас Илиев има многобройни сценични изяви, издадени са два албума с изпълнения на хора, участия в телевизионни филми и предавания, както и голямо европейско турне през 2009 г. в Германия, Франция и Унгария. През тази година е осъществено и второ концертно турне в Германия през април в Бремен и Хамбург, съчетано с провеждането на семинар в Бременския музикален университет на тема „Особеностите на българското народно звукоизвличане“.

Атанас Илиев ежегодно участва със свои творби в прегледа “Нова българска музика”. Негови композиции са изпълнявани от Ансамбъла за народни песни и танци ”Филип Кутев”, вокалния ансамбъл “Мистерии на българските гласове”, хор “Космически гласове”, много хорове в чужбина – Дания, Холандия, Германия, САЩ.

Автор е на над 200 творби за народни и школувани хорове, произведения за камерни оркестрови и вокални формации, музика към танцови и театрални постановки.

По случай неговата 80-а годишнина има издадени два CD албума с авторски творби и обработки на хорови и солови песни и инструментални изпълнения.

Атанас Илиев е носител на наградата „Св. Георги Победоносец“ от конкурса за Нова музика в град Чепеларе. Носител на Награда “Варна” за 2015 г. Награден с почетния знак с лента на кмета на Община Варна.

Женски народен хор „Цветница“ е носител на редица отличия от наши и международни фестивали. Носител на Награда „Варна“ 2016 г. за популяризиране на българския фолклор.

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други