Днес е 25.06.2024

“Гледай, рисувай и учи!” в Градската художествена галерия – Варна

08.03.2022
Рембранд, офорт 1
Рембранд, офорт

Първите уроци от новата образователна програма “Гледай, рисувай и учи!” на Галерията ще бъдат за офортите на Рембранд. Началото е на 9 март.

Партньори в проекта са НУИ „Добри Христов“, НЧ „Просвета“- 1927, Отдел “Изкуство” на РБ „Пенчо Славейков“. Проектът се реализира с подкрепата на Община Варна.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя от 9 март в своите зали една колекция от факсимилета на офорти на Рембранд, която отваря вратите на нова програма от нейната дейност.

Рембранд ван Рейн, великият нидерландски художник и гравьор, едно от най-големите имена на европейското изкуство, твори през тъй наречения Нидерландски златен век – епоха на стопански и културен подем. Новаторският му стил изпъква на фона на преобладаващия по това време в по-голямата част от Европа барок. Неговите гравюри и картини му спечелват репутацията на голям художник и го превръщат в учител на множество значими нидерландски художници от следващото поколение.

Сега произведенията на Рембранд ще станат основа за първия модул от новата образователна програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, идея на екипа на Галерията.

Партньори в проекта са НУИ „Добри Христов“ – Варна, РБ „НУИ „Добри Христов“ – Варна, РБ „Пенчо Славейков“ – Варна, отдел Изкуство, и НЧ „Просвета“- 1927, Варна.

Рембранд, офорт 2
Рембранд, офорт

В “Час по изкуство в Галерията” участниците ще могат да усвоят знания и умения под ръководството на музеен педагог. Заниманията се провеждат от вторник до петък в периода от 9 до 29 март от 10 до 16 ч.

Модулът “Гледай, рисувай и учи!” започва с уроци по експонираните факсимилета на офорти от Рембранд. В рамките на уроците участниците ще се запознаят с творчеството на художника и с неговата епоха, ще научат подробности за графичната техника на офорта и особеностите на графиката на Рембранд. Сред творческите задачи са прерисуването на графично произведение от колекцията факсимилета, като се изследват преходите между светло и тъмно в композицията, както и анализът на основните графични изразни средства – линия, щрих и петно.

За целите на обучението в Галерията се експонирани факсимилета на 100 офорта на Рембранд. Колекцията с оригинали принадлежи на Държавния музей за изящни изкуства “Пушкин” в Москва. Музеят притежава 434 отпечатъка от 255 офорта на Рембранд. Основата на сбирката са листове от колекцията на Н. С. Мосолов. Николай Семенович Мосолов (1847-1914) е професионален гравьор и най-често гравира по картини на Рембранд. Въпреки това той остава в историята преди всичко като уважаван колекционер и тънък познавач на нидерландската графика. Мосолов е съставил първокласна колекция от офорти на Рембранд, чието начало е положено от неговия баща. Попълва колекцията си, като купува гравюри на европейски търгове и се стреми да придобие главно най-добрите отпечатъци.

Цялото графично творчество на Рембранд наброява около 300 офорта в жанровете на портрета, автопортрета, фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта.

Рембранд, офорт 3
Рембранд, офорт

Галерията предоставя необходимите материали за рисуване на участниците. Накрая участниците в програмата ще могат да си тръгнат със създадените от тях рисунки.

Всеки почитател на изобразителното изкуство може да се включи в обучителната програма независимо от възрастта. Добре дошли са и деца, и възрастни.

Входът е без зелен сертификат, с маски.

Нина Локмаджиева

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други