Днес е 12.06.2024

Балетните таланти на НУИ „Добри Христов“ – Варна, в концерти на 6 и 13 март

06.03.2022
НУИ Добри Христов, снимка Росен Донев

Балетните таланти на НУИ „Добри Христов“ – Варна, в концерти днес и на 13 март на Основна сцена в Държавна опера – Варна

Двата спектакъла под мотото “Вдъхновени от танца” са част от програмата на фестивала на изкуствата, организиран от елитното варненско училище и посветен на 77 години от създаването му. Началото е в 18:00 ч.

Своето посвещаване в магията на балета ще споделят с варненската публика талантливите възпитаници на танцовите специалности в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна. “Вдъхновени от танца” е мотото на двете събития, част от програмата на фестивала на изкуствата “77 години от началото”. А причината да има два концерта е огромният интерес сред публиката на морския град към постиженията на танцовите надежди. Спектаклите ще бъдат на 6 и на 13 март на Основна сцена в Държавна опера – Варна, като местата за първия концерт са изчерпани дни по-рано.

Десислава Стойнешка, преподавател по класически и български танц, и ръководител на танцовите специалности в училището, споделя кои са акцентите в програмата на концертите. Сред тях са фрагменти от шедьоврите на класическия балет “Корсар” от Адам, “Раймонда” от Глазунов, “Есмералда” от Пуни, Grand Pas Classic от Обер, както и емоционалните Арагонска хота от Глинка и Цигански танц от Сен Санс.

Финалът ще срещне класиката и нашето време с композицията “Black bird – Paper plan“, съвременно-класическа миниатюра по музика на Чайковски, Карлсон и др., идея, хореография и редакция на Биляна Георгиева. Музикалната обработка е на Теодор Беломъжов.

Всички млади таланти от танцовите специалности от 1. до 12. клас ще се изявят в спектаклите.

Специални гости ще бъдат инструменталистите от Китарния ансамбъл на училището с ръководител Марин Цачев, които ще излязат на сцената за финалния поклон на танцьорите със свое живо изпълнение по музика от филма “Маската на Зоро“ в аранжимент на Марин Цачев.

Двете вълнуващи танцови вечери на НУИ “Добри Христов” ще радват ценителите на балета и ще приобщят към творческите постижения на младите таланти нови почитатели на Терпсихора в морската столица.

Началото на концертите е от 18:00 часа на Основна сцена в Държавна опера – Варна.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Подробности в сайта www.artschool-varna.com и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/nui.varna. Харесайте страницата, за да научавате първи новините от НУИ “Добри Христов” – Варна.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Снимките са от концерти на НУИ “Добри Христов” през 2021 г.

Други