Днес е 17.05.2024

Доника Кирова търси различните лица на женствеността. Изложба в Зона Нира Арт

05.03.2022
Доника Кирова, Неродена мома, детайл
Доника Кирова, „Неродена мома“, детайл

“Поне две страни” е мотото на изложбата на варненската художничка в Зона Нира Арт.

Вернисажът е на 7 март 2022 от 16:00 до 18:00 на ул. “Св. Климент” 23 Б

Една изложба, която се открива в навечерието на 8 март във варненската Зона Нира Арт, ще провокира с различни представи за женското начало в образи, символи и текстове. Утвърдената художничка Доника Кирова, популярна с концептуалното отношение към своите проекти и с проницателните си текстове, които често са част от тях, сега се представя с колекцията “Поне две страни”.

В нея са включени произведения живопис, акварел и текстове от различни периоди, обединени от изследването на многообразието на женствеността. Ще видим работи селективна живопис върху текстил, голям брой акварели и принтове, както и текстове на художничката.

Доника Кирова, Смокиня
Доника Кирова, Смокиня

“Идеята за изложбата е свързана с женствеността – споделя Доника Кирова пред Нина Локмаджиева, – в нея показвам различните лица на жената – а те са и светли, и тъмни, и добри, и лоши. Не изневерявам на моите теми, работя пак с проекциите на Ероса, с взаимоотношенията между хората, които се изразяват чрез любов, а любовта, както знаем, има много проявления. Представям жената чрез любовта, защото тя има сложна натура, мисля, че е по-сложна от мъжа. Жената е надарена или обременена с много по-широк диапазон на емоции, тя е загадъчна, много променлива и трудна за разбиране. Във всяко от произведенията в тази изложба може да се открие някое от многобройните й лица.

Защо нарекох този проект “Поне две страни”? – защото личността на всяка жена има много страни, осъществява себе си в много посоки, но поне две от тези страни съм избрала. Жената е като водата. Тя може да бъде чист планински ручей или бурен водовъртеж. Ако трябва да се вгледам в моите собствени две страни, ще призная, че мога да бъда и много блага, но мога и да се боря с всички сили и средства, когато имам причина за това. Към несправедливостта съм много сурова, имам болезнено чувство за справедливост, което ми прави лоши шеги понякога. Но това съм аз.

Доника Кирова, Писма, детайл
Доника Кирова, „Писма“, детайл

Интересното е, че произведенията в тази изложба не са правени в един период, но ги обединява първо, темата, второ, техниката, макар че съм включила най-различни жанрове – и по-кавалетни работи, и по-едри формати, платна, рисунки с акварел и др. Има и неща, които са създадени доста назад в годините, но никога не са показвани пред публика. Връзката между всички тях са текстовете, които привнасят едно допълнително усещане – те са като код за разбиране на моя образен свят. Писането и рисуването при мен се случват паралелно, но без да обвързвам точно една живописна творба с конкретен текст. По някакъв символен начин слово и образ си кореспондират.

Текстът за мен е всъщност още една позиция, с която изразявам мирогледа си. Речта, словото е друг начин да наречеш нещата. Когато ги изобразяваш, тяхното възприемане е визуално, а когато ги описваш с думи, читателят възприема текста мисловно. Предполагам, че и тези две страни би трябвало да се допълват, защото резултатът за мен е един, те са мой творчески продукт. Вярвам, че взаимно се подсилват. Каквото не си успял да видиш с очите, ще го разбереш с текста, а като четеш текст, ще си добавиш и образ. Когато интуитивно си постигнал едно внушение, докато рисуваш, ти се обръщаш към думите, защото словото ти помага да го осмислиш, да стигнеш на по-дълбоки нива, да го доразвиеш, да го превърнеш в идея.

По този път минавам и с моите студенти по архитектура и дизайн във ВСУ “Черноризец Храбър”, уча ги да си представят нещата и да защитават своите идеи с думи. В началото се дърпат, но после надскачат себе си и им става приятно, че израстват.

Доника Кирова, "Крило"
Доника Кирова, „Крило“

А изложбата неслучайно е в навечерието на 8 март, толкова е женска идеята й – женска в добрия смисъл, ние празнуваме добрата женственост. Не прекалено еманципираната, а ненатрапчивата, меката женска сила – гладката вода. Само трябва да внимаваме, за да ни вземат на сериозно. А повод за празник винаги може да се намери – без да превръщаме женското начало в култ или в лозунг, но защо пък да не празнуваме? Дори и да работим на самия ден, както ще направя и аз, както ще работят и множеството жени по света.”

Вернисажът е на 7 март 2022 от 16:00 до 18:00. Изложбата ще бъде експонирана в Зона Нира Арт на ул. “Св. Климент” 23 Б до 30 март 2022. Работно време понеделник-петък 15:00 – 18:00.

Нина Локмаджиева

Снимки архив Доника Кирова

ТЕКСТОВЕ ОТ ИЗЛОЖБАТА

ПОНЕ ДВЕ СТРАНИ

Жената е като водата – накъдето я поведеш…

(народна мъдрост)

Жената е като водата ‒ мека и ласкава, но изглажда острия камък и с капка го пробива.

Като водата, може да пречиства и пак като нея, с грохот да повлича всичко пред себе си.

Може като река да утоли жажда или във водовъртеж да те удави.

Тя е връзката с небето, въздига като пара, пада като дъжд, пречиства и прониква в подземното.

В метафорите на водата се ражда живот, но и в потопа всичко загива.

Когато отидеш до прекрасен извор или фонтан и хвърлиш монета във водата, за да се върнеш отново, помни ‒ жената е като водата… и като монетата, излетяла от ръката ти ‒ има поне две страни…

*

НЕРОДЕНА МОМА

селективна живопис върху текстил

маслени бои / акрил

143 х 118

2020

…Тя е необикновено и неземно момиче, родено от чудо и раждащо чудеса. Само да разтвори нозе, тя създава най-прекрасния ландшафт, най-чудната природа – прохладна гора или равни цветни полета, зелена трева или златна есенна шума, млади хълмове, ухаещи на билки или гладки скали насред море…

Тя живее в ябълка ‒ плод на греха, плод на знанието. Сънува как някой разрязва ябълката, за да я появи на белия свят или как птиците я кълват, додето тя самата се покаже отвътре. Пера, клюнове, ножове… ‒ толкова си приличат понякога, съществувайки в едно цяло: милосърдие сред жестокост и жестокост сред милосърдие, защото едното не може без другото, поради необходимостта всяко да бъде определено от противоположното си.

Вече появила се сред хората, неродената мома разказва своята история:

…плод съм от дърво далечно ‒

от на слънцето полята,

майка ми е цвят уханен,

а баща ми чуден вятър,

кръстница ми е пчелата,

ситен дъжд ми е приятел,

ябълка е мойта къща ‒

щом изляза, се не връщам…

…и така нататък приказката продължава…

*

СЪН

селективна живопис върху багрено платно

маслени бои

108 х 165

2006

Снощи ти измислих име, но то потъна в съня ми като в кладенец, пълен с нощни пеперуди… Когато се събудих, помнех само туй, че… снощи ти измислях име и то потъна в пеперуден кладенец…, спомням си и че мокрият дъжд ухаеше на пролетен мухъл…

*

СМОКИНЯ

селективна живопис върху текстил

маслени бои

72 х 72

2005

Понякога искам да съм плод на смокиня, понякога искам да съм като листата ѝ ‒ дори когато се сбръчкват, са красиви.

*

СТУДЕН ЧАЙ

(триптих)

селективна живопис върху текстил

маслени бои

3 х 25 х 35

2007

В някои случаи Голяма праскова може да се разглежда като женския еквивалент на Голям праз.

*

КРИЛО

маслени бои върху дърво

20 х 20

2001

Понякога въпросът е: ранено крилце или кълка

*

ПИСМА

селективна живопис върху багрено платно

маслени бои

650 х 45

2006

След като напишеше писмо, Тя усещаше, че се издига над земята… И в тая връзка, Тя удостои Него с някои почетни длъжности, като: „ковач на съдове”, „ювелир на чувства”, „сеяч на звезди” и длъжността „упълномощен да храни войската като ангел“ (разбирай: “ангел-хранител”). Самата Тя бе по-скромна ‒ просто обичаше да играе с Него на различни игри, например да бъде бримка, когато Той е кука, мънисто, когато Той е конец, блуза, когато Той е глава и т. н.…

ДОНИКА КИРОВА

Образование

2014 Завършен ВСУ, специалност архитектура

2008 Защитена образователна и научна степен “доктор”, специалност Изкуствознание и изобразителни изкуства

1999 Завършена Национална Художествена Академия, София

степен – магистър, специалност живопис, при проф. Андрей Даниел

1993 Завършено средно специално образование с педагогически профил по изобразително изкуство – СОУ „Любен Каравелов” – Варна.

Месторабота

2016-до сега – член на Съвета по естетизация на градската среда към Община Варна

1999-до сега – художник на свободна практика

2016-до сега – гост-преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, (Архитектурен факултет, катедра „Архитектура и урбанистика”)

2015-2016 – младши експерт „Недвижимо културно наследство” – Община Варна, дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране”, отдел Архитектура

2012-2013 – преподавател по рисуване към Културен дом „Хармония” – Варна

2006-2008 – подготвителни курсове за специалностите моден дизайн и архитектура – ВСУ – Варна

2006-2007 – преподавател към читалище „Варненски будители”, подготвителни курсове по рисуване.

2007 – до сега арт-дизайнер към фотостудио „Графити” – Варна

2007 – сценография и костюми към „PLAY/BACK” – постановка на Елица Матеева, Драматичен театър – Ловеч

2003-2005 – преподавател към ТУ – Варна, като докторант

2002-2006 – асистент – преподавател по рисуване и живопис във ВСУ „Ч. Храбър” – Варна

Международни изложби:

2021  Осмомартенска „феминистка“ изложба в гората с обратен ефект, галерия “Бункер/Вunker“, Варна, куратор Нено Белчев

2020 Изложба селективна живопис LOVE LETTERS BOX, галерия Contempo – Тренто, Италия

2013 Contempo – международен фестивал за съвременно изкуство – Jesus / Last wish – ГХГ, Варна

2010 Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството” – живопис – Варна, галерия “Архис” – „Игра” – живопис – текстил (лен/зебло), селективна живопис, графит, маслени бои

2006 Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството”, ГХГ – Варна – инсталация „Gold”, съвместно с Емил Пенчев

2005 Фестивал “Визуални игри” – Варна, Център за визуална култура – КЕРА, галерия “Център за съвременно изкуство” живопис-инсталация – диптих „Вятър”

2004 Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството” – Варна, галерия “Зограф” – проект „Стъклена книга”

2002 Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството” – Варна, галерия “111” – изложба живопис

Национални проекти:

2018 Участие в национален проект „Учители и ученици” / „Проф. Андрей Даниел и ученици” – изложби, срещи, дискусии – Варна и София, под егидата на фондация „Въпреки” – ГХГ – Варна, галерия „Академия”, НХА – София

2002 Организиране на рекламен пърформанс „Боди-арт” за фирма „Акрол” – изложение „Трите ключа”, ДКС – Варна

Самостоятелни изложби:

2021 Ателие – ул. „Архимандрит Филарет” 10 – Варна |„Дребни сладки” | живопис

2020 Галерия Contempo – Тренто, Италия |селективна живопис LOVE LETTERS BOX

2020 ХГ „Георги Велчев” – Варна |”4 х 4” | рисунки / акварел и селективна живопис върху текстил

2020 Регионална библиотека – Варна |отдел „Изкуство |Представяне на книгата „Попара от целувки и многоточия без край| стихове и илюстрации

2019 Studio 21 Culture Club | Варна | „Изложба 13| акварели

2018 Морско казино – Варна | Червен салон | „11+11” | рисунки / акварел и селективна живопис върху текстил

2017 ГХГ – Варна | „Както го правят крилатите…” | селективна живопис върху текстил

2017 Studio21 Culture Club | Варна | „Котангели и още нещо…” | рисунки

2015 Клуб „Palm beach” | Варна | селективна живопис върху багрено платно | „Old & new”

2014 Клуб „Palm beach” | Варна – „Angels” | селективна живопис върху багрено платно

2013 Театрално-музикален продуцентски център – Варна | Основна сцена „Ангели по никое време…” | селективна живопис върху багрено платно

2013 Клуб „Palm beach” | централен плаж | Варна | „Солено…” | селективна живопис върху багрено платно

2010 Галерия “Папийон” | Варна | живопис

2008 Галерия “Юка” | Варна | „Един месец аз” | автопортрети (рисунки – молив)

2006 ГХГ – Варна | хроматична транскрипция на образи върху тъкан

2003 Галерия “Буларт”, Варна | „11 реплики” | живопис, рисунки

2002 ГХГ– Варна | живопис

Награди:

2014 Първо място в направление „Технически науки”, Териториална организация на научно-техническите съюзи – Варна, община Варна – Награда за най-добра дипломна работа на тема: ”Реконструкция на църквата „Св. Георги” – с. Езерец”

2005 Автор на годината – галерия “Буларт”, Варна

Участва в множество съвместни изложби, кураторски проекти, пленери и др. Има издадена книга със собствени стихове и илюстрации. Нейни творби са собственост на частни колекции в България, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Канада, Испания, Норвегия.

Последвайте ни във Фейсбук, за да научавате първи нашите новини:

https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

https://www.facebook.com/ArtVarnaNet

https://donikakirova.wordpress.com

http://www.facebook.com/donikakirovaart

Други