Днес е 12.06.2024

Борислав Иванов – аристократът на палката (02.08.1931 – 22.01.2022)

28.01.2022

На 1 февруари 2022 г. Варна ще изпрати във вечния му път големия български диригент Борислав Иванов (02.08.1931 – 22.01.2022) – доайена на българските диригенти.

Той присъстваше на всеки спектакъл на Варненска опера от ложата над сцената. Висок, изискан, тих и с царственото присъствие на родените под знака на Лъва, Борислав Иванов беше до последно в своя творчески дом във Варна.

Животът му е по-богат и любопитен от приключенски роман – момчето, родено в село Девня река, в семейство на мелничар, гостува на леля си във Варна и там за пръв път остава омагьосан от музиката на духовия оркестър на Военноморските сили. Музиката се превръща в неговия живот през всичките 91 години.

Диригентската кариера на Борислав Иванов е повече от забележителна – той е рекордьор във всичко – дирижирани спектакли, турнета в чужбина, поставени спектакли в оперните театри в България и Европа, импресарски проекти. Полетът му на музикант започва в творчески тандем с легендарния композитор Парашкев Хаджиев и премиерата на операта „Имало едно време“ във Варна. Арам Хачатурян и Курт Мазур веднага забелязват таланта му, когато са на гастрол във Варна. През 1963 г. Борислав Иванов е поканен на стаж в Комише Опер в Берлин. Той е единственият диригент отвъд „желязната завеса“, който се явява на международен диригентски конкурс в Ливърпул през 1964 г.

Срещата му с великия Херберт фон Караян го изстрелва в музикалния елит на Европа. По негова покана Борислав Иванов дирижира Симфоничния оркестър на Берлин. Там той се издига до Генерален музикален директор за 40 сезона.

Дълги дълги години Борислав Иванов е арт-директор на оперния фестивал в Палма де Майорка, фестивала в Севиля, музикалните форуми на остров Родос в Гърция. Журира международни конкурси в Италия, Германия, Гърция. Но нито за миг не обръща гръб на ангажиментите си в България. Създава Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив, организира стотици турнета на български музиканти и формации в Европа, Египет, Китай, Япония, Южна Корея. Подкрепя и поддържа израстването на млади диригенти и оперни артисти през цялото време. Последните си години отдава като артистичен консултант в Държавна опера – Варна и Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

С буден ум до последно, отдаден на музиката, Борислав Иванов отпразнува своя 90-ти юбилей през 2021 сред зеления разкош на Летния театър във Варна. Жизненият му път завърши на 23 януари 2022 в Москва близо до сина му, който носи неговото име. Светъл да е пътят на душата му към небето, където го чака неговата голяма любов, музикална спътница и муза София Иванова.

Искра Сотирова

Снимка Росен Донев

Поклонението ще бъде на 1 февруари 2022 г. от 11.00 до 13.00 ч. в Държавна опера – Варна. Погребалната церемония ще се извърши след това в централния гробищен парк на Варна.

Дълбок поклон и светлина по пътя към вечността!

За живота и приноса на Маестро Борислав Иванов можете да четете в книгата, публикивана в сайта на Варненската опера: https://www.operavarna.com/images/aktualni-novini/2016/7-2016/borislav-ivanov-trud/Book%20Borislav%20Ivanov%20book.pdf

Други