Днес е 25.06.2024

Катя Чешмеджиева – сбогом на балетната нимфа

30.12.2021
Катя Чешмеджиева

Екатерина Чешмеджиева си отиде тихо като ефирна горска нимфа, каквато е играла толкова пъти в балета. Примабалерина на Държавна опера – Варна, балетмайстор, балетен педагог, жури на Международния балетен конкурс – Варна, тя беше особен човек и особен артист.

Родена във Варна, Катя завършва балетното си образование в легендарната академия „Ваганова“ в Ленинград/Санкт Петербург. Въпреки че има покана да се присъедини към балета на Държавна опера – София, тя остава в морския град при великите и почти забравени вече Галина и Стефан Йорданови. Балетният тандем работи със замах, изгражда трупата и разгръща репертоар, на който могат да завидят и преди, и сега всичките ни балетни театри. Те оформят по своите изключително високи критерии двойката Екатерина Чешмеджиева – Константин Илиев. Защото, както е известно, и в танца, и в живота, енергията се усилва, когато двама се държат за ръце.

Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев
Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев в „Жизел“

Катя беше балерина от най-висока класа – женствена, музикална и много технична. Нейният изящен танцов рисунък, негата в нейните полегати очи даваха душа на толкова образи – в „Жизел“, „Спартак“, „Ромео и Жулиета“, „Копелия“, „Зле опазеното момиче“, „1001 нощ“, „Изворът на Белоногата“…

И така – балетмайстори и артисти постигнаха най-силния период на варненския балет. Вдъхновението им и творческите цели се индуцираха все повече и повече. Балетни критици, хореографи и артисти пътуваха до Варна, за да видят най-новата постановка на сцената край морето, изиграна от виртуозите в дуета Екатерина Чешмеджиева – Константин Илиев, в перфектно режисираната варненска трупа.

Катя не беше състезателен тип. Да, тя е участвала в Международния балетен конкурс във Варна, но не издържа на напрежението на надпреварата. Но какво от това. Колко още артисти успяват да се разгърнат на сцената и без медал от конкурса. За тях е важно да изградят ролята, да я шлайфат по свое виждане, да я изпълняват с всяко едно представление все по-добре и по-добре. Въпреки че не стига до медал, точно на Балетната олимпиада я забелязва Лорка Масине – италиански хореограф, син на легендарния руски балетмайстор Леонид Мясин. Той кани варненската балетна двойка в Италия. Танцуват на най-престижните сцени и получават покана да останат. Но пак се връщат във Варна. Защото тук е техният творчески дом, мястото, където получават предизвикателства и могат да разгърнат таланта си.

Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев
Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев в „Спартак“

Взискателна, изповядваща най-високите стандарти в класическия танц, Катя стана преподавател в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ и балетмайстор на варненската трупа. Тя беше поканена в журито на Международния балетен конкурс – Варна и в три издания оценяваше кандидатите заедно с колегите си от цял свят.

Екатерина Чешмеджиева постигна своите творчески върхове и раздаде на публиката много емоционални мигове. Отиде си една балерина от поколение, чиято естетика изчезва – на женственото, изящно, стилово съвършено танцуване, в което мекотата на движенията и техниката са в хармония. Истински Голям майстор на танца.

Искра Сотирова

Снимки личен архив и архив на държавна опера – Варна

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други