Днес е 18.05.2024

Фестивалът “Традиция с бъдеще” изпъстря декемврийските дни във Варна с артистични събития на НУИ “Добри Христов”

29.11.2021
Момент от концерт на НУИ "Добри Христов" 1
Момент от концерт на НУИ „Добри Христов“, снимка Росен Донев

Премиерата на книгата на дългогодишния директор на елитното варненско училище Марко Добрев ще бъде на 1 декември, а творческият портрет на преподавателя кларинетист Пламен Павлов – на 5 декември. И двете прояви са в Градската художествена галерия – Варна.

Една от наложилите се в последните години инициативи за празнично общуване с изкуствата тези дни радва варненци с фестивала на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” под мотото “Традиция с бъдеще”. Началото беше с голяма изложба на младите таланти от паралелките по визуални изкуства, наречена ведро “Оптимистична хармония”, която беше експонирана в Градската художествена галерия – Варна, през ноември. Сега, в първите дни на декември фестивалът продължава с поредица от обогатяващи духа прояви на сцените на Фестивалния комплекс и Градската галерия. В тях ще видим още от многото лица на елитното училище – големите оркестри и солистите, класическите и фолклорните специалности, танцьорите.

На 1 декември от 18:00 в Градската галерия ще бъде премиерата на книгата „Живот на петолиние“ от Марко Добрев – дългогодишен директор на училището. Книгата ще представи редакторът Светла Трайкова с участието на видни варненски музиканти и художници, които са работили рамо до рамо с г-н Марко Добрев през годините. В представянето е втъкана и музикална програма с реверанс към инструмента на г-н Добрев – фагота, и с участието на Духовия оркестър на музикалното училище.

На 5 декември от 11:00 за пръв път ще бъде реализиран новият модул на фестивала „Музикален портрет“, посветен на творчески портрети на преподаватели в НУИ “Добри Христов”. Първият музикален портрет ще бъде на кларинетиста Пламен Павлов. „В нашето училище преподават изключителни музиканти, които варненската публика заслужава да познава – споделя директорът Румяна Петрова. – Пламен Павлов е един млад музикант, отдаден еднакво силно на изпълнителското изкуство и на преподаването, което също издига в изкуство. Той ни вдъхнови за новия модул „Музикални портрети“, в който представяме един музикант не само с неговите собствени творчески постижения, но и с тези на неговите ученици. Вярвам, че този модул ще стане традиция през следващите години.”

Момент от концерт на НУИ "Добри Христов", снимка Росен Донев
Момент от концерт на НУИ „Добри Христов“, снимка Росен Донев

На 9 декември от 18:00 отново в Галерията концертът “Европейски хоризонти” ще представи постиженията на младите таланти, които се обучават в класическите инструментални специалности – най-дългогодишните в историята на училището.

На 10 декември от 18:00 е концертът на фолклорните специалности, който под името “Фолклорна палитра” ще изпълни с пъстротата на народните ритми Градската художествена галерия.

На 12 декември от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се случи тайнството на “Зимна приказка” – концерт от програмата “Варненско лято за деца” на ММФ “Варненско лято”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна. Обичаната от децата Госпожа Виола – Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”, ще въведе публика и изпълнители в магията на музикалните приказки със зимна тема.

На 14 декември от 18:00 във Фестивалния и конгресен център е заключителният гала концерт под надслова “Традиция с бъдеще”. Той се провежда на рождената дата на патрона на училището – големия български композитор Добри Христов. В тържествена атмосфера на сцената ще излязат изненадващи творчески тандеми, съчетаващи различни специалности. Главното действащо лице ще бъде Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов”, който ще бъде дирижиран от маестро Страцимир Павлов.

Всички събития от фестивалната програма ще се провеждат при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Снимки Росен Донев

Нина Локмаджиева

https://www.artschool-varna.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други