Днес е 22.04.2024

Борис Цанков с първа самостоятелна изложба в музея „Георги Велчев“

14.11.2021
Борис Цанков, из изложбата "Посоки" 1
Борис Цанков, из изложбата „Посоки“

Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя живопис на младия варненски автор Борис Цанков.

Откриването е на 17 ноември от 18:00.

Борис Цанков, из изложбата „Посоки“

На 17 ноември в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“ се открива първата самостоятелна изложба на Борис Цанков – млад артист, който от няколко години успешно се включва в колективни експозиции в галерии в морския град.

“Посоки” е избрал за мото на своята изложба Борис и е обединил под него платна живопис – натюрморт, морски пейзаж, абстрактни композиции.

Борис Цанков е едно от най-младите имена, които излизат на артистичната сцена у нас. Роден е във Варна през 2000 г. Син на утвърдения варненски художник Цанко Цанков, той от малък избира рисуването като свое поле на изява. Сега Борис е трети курс студент в Националната художествена академия в София, където учи сценография. Бащата Цанко Цанков споделя, че сценографията и при двамата е семеен избор, защото дава свобода и широта на културата, развива отношението към текста и пространството. Признава, че Борис от дете има богато живописно усещане, сериозен е в обучението си, а и сега продължава да школува в ателието на баща си и да експериментира с различни техники, фактури и стилове. Плод на тези експерименти е изложбата “Посоки”.

Борис Цанков, из изложбата „Посоки“

“За мен още от малък текстът винаги е бил в основата – казва Борис Цанков. – Интересувал съм се от него и от рисуването, а сценографията ги обединява и на мен това ми допада, помага ми да достигна до разнообразни изразни средства в живописта си. В изложбата съм включил натюрморти в по-реалистична посока, пейзажи в по-абстрактна, а също и експресионизъм, кубизъм и чисти абстракции. Има и четири морски пейзажа. Търсенията ми са в много посоки, не се ограничавам, с времето моите предпочитания ще се изяснят, но сега благодарение на сценографията и изследването на различни теми мога да си позволя да задълбавам в разнородни стилове. В началото тръгнах с реализъм, постепенно установих, че абстракционизмът също много ми влияе, но не виждам защо да не ги комбинирам. Човек не трябва да се ограничава, а да следва порива си и да изкара това, което напира вътре в него. За мен това е основата на нещата.”

Досега Борис Цанков се е представял в колективни изложби във варненски галерии:

2021 г. – „Св. Лука“ – Градска художествена галерия – Варна

2021 г. – „Хартията“ – галерия „Графит“, Варна

2020 г. – сборна изложба „Пролет“ – Градска художествена галерия – Варна

2020 г. – „Лятно варненско“ – арт галерия „Ларго“, Варна

2018 г. – „От ателието“ – художествен музей „Георги Велчев“, Варна

Изложбата ще открие Боян Боев, уредник в музея “Георги Велчев”.

Откриването на експозицията “Посоки” ще бъде пред Изложбена зала „Ателие Георги Велчев“ на 17 ноември от 18 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изложбата ще е отворена за посещения до 12 декември 2021 г. в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев” 8.

Нина Локмаджиева

Репродукции авторът

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други