Днес е 14.07.2024

Виена в цвят на кафе в изложбата на Иван Димитров – Вака

10.11.2021
Иван Димитров - Вака, Виенско кафе 1
Иван Димитров – Вака, Виенско кафе

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя най-новия проект на варненския художник, пресъздаващ знакови места в австрийската столица Виена в рисунки с кафе.

Откриването на изложбата е пред галерията на 11 ноември от 18:00.

Иван Димитров - Вака, Виенско кафе 2
Иван Димитров – Вака, Виенско кафе

“Виенско кафе” е нарекъл своята самостоятелна изложба в Градската художествена галерия на Варна утвърденият варненски художник Иван Димитров – Вака. Инспириран от проекта на Борис Стателов, който по-рано тази година покани в “Галерия 8” художници да създадат творби с кафе, Вака продължава тази идея с новите си работи. В тях той се вглежда в любими места от великолепието и всекидневието на Виена и ги пресъздава в рисунки, сътворени с кафе. Ефирни, белязани сякаш от патината на годините и обгърнати от нежността на лека носталгичност, неговите виенски кафенета и дворци докосват зрителя с топлотата на града – символ на европейския романтизъм.

Иван Димитров - Вака, Виенско кафе 3
Иван Димитров – Вака, Виенско кафе

Изкуството на Иван Димитров – Вака представя културологът Доротея Павлова, уредник в ГХГ – Варна, която ще открие изложбата.

“Иван Димитров – Вака е утвърден художник, чието изкуство е добре познато на варненската публика. Неговото живописно творчество е представено от жанровете на фигуралната и абстрактната композиция, изпълнени с плътни мазки и свободни, сложни фактури, разработени в интензивна цветност или приглушени монохромни гами. Картините му са повлияни от художествения опит на модернизма като естетическа и пластическа концепция. В своето изкуство Иван Димитров експериментира с условно третиране на образите и самостойност на формата като веднъж изгражда едри форми, предадени посредством силно обобщени обеми, а друг път образите са геометризирани и синтезирани, определени от самия него като „конструктивен реализъм”.

През 2020 г. художникът представи в „Галерия 8” живописни пейзажи от Виена в импресионистичен маниер, използвайки плоски колоритни мазки, предаващи трептящата светлина и цветните рефлекси. „Назовал съм настоящата изложба „Виенско кафе“ и в нея доразвивам търсенията и от предишната изява, свързана с австрийската столица. Този път, вместо маслени бои, използвах възможностите на кафето като изобразителен материал. С тази техника открих най-прекия път адекватно да покажа атмосферата на Виена – град, събрал в себе си много история, красота и съхранени традиции, град на кафето и стотиците кафенета. Идеята да рисувам с кафе ми беше подсказана от галериста Борис Стателов и неговия проект отново в галерия „Осем“ – „Кафето – начин на употреба“, реализиран през пролетта на настоящата година. Рисунките са резултат от работата ми през последните 10 месеца. Смятам тези творби за равностойни на маслената ми живопис като композиционна и пластична завършеност.”

Серията рисунки в настоящата експозиция безспорно има акварелно звучене, благодарение на което художникът постига динамични сгъстявания и изсветлявания, изграждащи картинното пространство. Но авторът не се отказва и от живописното третиране на материята, затова дори в кафето търси и топлите, и студените нюанси. Образите не са обемно моделирани, а са предадени посредством съотношенията светло – тъмно и техните преходи. В композиционно отношение се открива принципът на фотографското кадриране, така че се подчертава концепцията за изкуството като улавянето на момента. И тук вместо документална точност се познава индивидуалното преживяване на авторовия поглед. В своите пейзажи художникът използва италианската художествена традиция, която се мисли подобно на „прозореца на Алберти” – картината е продължение на реалния свят, погледнат и опознат в един отрязък. Наблюдаването на пейзажа от една единствена фиксирана привилегирована гледна точка, каквато налага модерното изкуство с отказа си от изобразителната наративност, означава признание на правото на субекта – на художника и на зрителя, да преживява заобикалящото го пространството. Това напълно освобождава естетическия и визуалния опит, а скопичния режим на гледане към местата на града се превръща в изживяване. Ваката изобразява знакови места от Виена, предавайки аристократичния и бохемски дух на града. Това са катедралата „Св. Стефан”, булевард „Грабен”, площад „Мария Терезия”, дворците „Хофбург” и „Белведере”, Карлплац, и естествено, емблематичните кафенета – „Сахер”, „Централ”, „Музеум” и др.“

Иван Димитров - Вака, Виенско кафе 4
Иван Димитров – Вака, Виенско кафе

Иван Димитров-Вака е роден през 1964 г. във Варна. През 1989 г. се дипломира във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност “Живопис” в класа на проф. Николай Русчуклиев. От 1998 г. е преподавател по Изобразително изкуство и живопис в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Работи в областта на живописта, графиката и рисунката. Представял е изкуството си в множество общи художествени изложби и в 19 самостоятелни изложби. Това е четвъртата експозиция на автора в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Негови творби са притежание на български, английски, американски, австрийски и германски колекции.

Изложбата “Виенско кафе” може да бъде посетена от 11 до 30 ноември 2021 в ГХГ – Варна, на ул. “Л. Каравелов” 1 при спазване на противоепидемичните мерки.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други