Днес е 02.03.2024

Изложба и филмови кадри за 115-годишнината от рождението на Шостакович в Арт салона на Радио Варна

01.11.2021
Шостакович
Шостакович на брега на Черно море, снимка Държавен архив

2 ноември, вторник, 17:00 Радио Варна, Арт салон

Изложба във Варна разказва за двете гостувания на Дмитрий Шостакович в България. Експозицията е посветена на 115-годишнината от рождението на големия композитор и беше част от съпътстващата програма в рамките на 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Изложбата показва интересни снимки от посещението на Шостакович в четирите български града – Русе, София, Пловдив и Варна, където изнася концерти. В продължение на месеци са издирвани архивни документи и фотоси, които дават информация за гостуването на композитора у нас – през 1958 г. и 1965 г.

Шостакович на Аладжа манастир
Шостакович на Аладжа манастир, 19 януари 1958, снимка Държавен архив

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено и с осемминутен документален филм, запечатал посещенията на Шостакович в България. Публиката ще види и кадри със спомени от срещи с големия композитор на акад. Васил Казанджиев, режисьорката Вера Немирова, реализирала постановки на операта „Катерина Измайлова“ в Русе /2015/ и Пловдив /2018/, и Аделаида Якимова, осъществила постановката на операта „Нос“ в Русенската опера през 2012 г.

Изложбата е дело на Държавната опера в Русе в лицето на д-р Веселина Антонова и Пламен Бейков съвместно с авторския колектив в състав проф. Наташа Япова, д-р Драгомир Йосифов, д-р Любомир Кутин, д-р Андрей Андреев. Художественото оформление е на художника Орлин Атанасов.

Партньори в събирането на архивни материали за изложбата са Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюзът на българските композитори, Държавната опера в Пловдив и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Кадрите от гостуването на Шостакович във Варна през 1958 г. са от фонда на Държавен архив – Варна.

Събитието е част от Есенния салон на изкуствата Варна 2021 и се реализира с подкрепата на Община Варна.

Кадри от спектакъла на операта „Катерина Измайлова“ на Държавна опера – Пловдив, от Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2018:

Източник на информацията: Държавна опера – Русе

Снимки – Държавен архив

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други