Днес е 17.05.2024

Песенен подарък от хор „Васил Арнаудов“ получи за 75-ия си юбилей Маестро Милко Коларов

11.10.2021
Маестро Милко Коларов
Маестро Милко Коларов

Емоционалният концерт матине, дирижиран от юбиляря Маестро Милко Коларов, се превърна в празник. Днес, 11 октомври, от 19:00 в Концертното студио на Радио Варна е творческата среща с проф. Коларов.

Искрено вълнение беляза неделното матине на камерен ансамбъл „Симфониета”, посветено на 75-годишнината на създателя на формацията – големия български композитор проф. Милко Коларов. Юбилярят, който е почетен гражданин на Варна, получи поздравителен адрес от кмета на Общината, връчен от зам.-кмета Коста Базитов.

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов и Маестро Милко Коларов
Зам.-кметът на Варна Коста Базитов и Маестро Милко Коларов

В адреса се подчертават неговата отдаденост на музиката в нейната философската вглъбеност и дълбоките пластове на човешката душевност, в които навлиза композиторът в своите творчески търсения. “Варна цени високо това, че по-голяма част от професионалния Ви път е свързана с нашия град, с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, с камерен ансамбъл „Симфониета“, с отстояването на високи творчески критерии в музикалния живот на града и страната” – се казва в адреса, който завършва с пожелания за здраве и енергия за творчество.

Маестро Коларов благодари и поведе ансамбъла в един вдъхновяващ концерт. Под неговата палка прозвуча Дивертименто от Панчо Владигеров, а за пръв път и новото Концертино на Маестрото за баскларинет и камерен ансамбъл със солист Мартин Чуров – баскларинет.

Маестро Милко Коларов дирижира камерен ансамбъл "Симфониета"
Маестро Милко Коларов дирижира камерен ансамбъл „Симфониета“

Красива изненада поднесоха на своя приятел, който е създавал редица песни за тях, хористите от Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович. Те пристигнаха във Варна специално за празника на проф. Коларов и му направиха подарък от изпълнения на негови творби. Жестът трогна Маестрото и изпълни с емоция залата на Градската художествена галерия, където бяха дошли много почитатели на композитора. Цветя и поздравления последваха празничния концерт.

Днес, 11 октомври, от 19:00 в Концертното студио на Радио Варна е творческата среща с проф. Коларов. На нея ще бъде представен новият му сборник „Хорови и солови песни”. Публиката ще има удоволствието да чуе и записа на „Концерт за цигулка и оркестър” от Милко Коларов в изпълнение на Люцернския симфоничен оркестър с диригент Джон Акселрод.

Входът на срещата е свободен.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Гларус – крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България – Австрийски музикални седмици, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор – Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други