Днес е 18.05.2024

“Варненско лято” отбелязва 75-годишния юбилей на проф. Милко Коларов

05.10.2021
Милко Коларов
Маестро Милко Коларов

Концерт матине на 10 октомври, дирижиран от юбиляря Милко Коларов, и творческа среща на 11 октомври ще почетат приноса на Маестрото в артистичната история на Варна. Входът на срещата е свободен.

Милко Коларов, голямото варненско име в българската композиторска школа, празнува 75-годишния си юбилей с две поредни събития в родния град. И двете са част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято”, фестивалът, от чиято история маестро Коларов е неотменна част десетилетия наред.

Първото събитие е на 10 октомври от 11:00 ч. в Градската художествена галерия – неделно матине на камерен ансамбъл „Симфониета” със солист Мартин Чуров – баскларинет. Под палката на неуморния Маестро ще прозвучат Дивертименто от неговия велик учител Панчо Владигеров и Симфония №29 ла мажор КV 201 от Моцарт. Специален момент в концерта ще бъде премиерното изпълнение на най-новата творба на проф. Коларов – Концерт за баскларинет и камерен ансамбъл.

Билети: https://bit.ly/3mp851o

На следващия ден, 11 октомври, от 19:00 в Концертното студио на Радио Варна е творческата среща с композитора. Живото общуване с Маестрото винаги е много ценно за неговите почитатели заради искрените и страстни, често остри думи на големия творец, който освен от музиката е изкушен и от словото. Философските му размисли за живота и мисията на артиста са намерили израз в неговите книги “Записки”, които обогатяват читателя с досег до интимните механизми на творческия процес. Помнят се ярките мисли от тези записки: “Музиката трябва да изрази онова състояние на човека, за което няма думи” и „…изкуството има смисъл само когато стане изповед”.

Този път в центъра на срещата ще бъде представянето на новия сборник „Хорови и солови песни”. Публиката ще има удоволствието да чуе и записа на „Концерт за цигулка и оркестър” от Милко Коларов в изпълнение на Люцернския симфоничен оркестър с диригент Джон Акселрод.

Входът на срещата е свободен.

Проф. Милко Коларов е завършил “Композиция” в Музикалната академия в София при Панчо Владигеров и неговото ученичество при великия композитор става определящо за творческото му израстване. Учи оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев, към когото също питае огромно уважение. Специализира в Париж. След дипломирането си има активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност.

Неговата професионална диригентска кариера преминава през свързаните с родния град Варненска филхармония и Варненска опера. Близо 20 години ръководи Габровския камерен оркестър. Бил е диригент на Симфоничния оркестър на Музикалното училище във Варна, преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър”. Ръководи създадения от него Камерен ансамбъл “Симфониета”, с който редовно участва в ММФ “Варненско лято”.

Автор е на музикално-сценични творби, сред които операта “Най-щастливият човек” и балета “Корени”, на симфонични и вокално-симфонични произведения, камерна музика, хорови цикли, театрална музика. Неговите творби са изпълнявани в Русия, Италия, Великобритания, Германия, Турция, Япония, САЩ, Чехия, Полша, Франция, Южна Корея и др.

По традиция Маестрото композира творби специално за Международния музикален фестивал “Варненско лято”.

Проф. Милко Коларов е носител на орден “Св. св. Кирил и Методий” първа степен с огърлие за високи творчески постижения и особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството. Почетен гражданин на Варна.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Гларус – крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България – Австрийски музикални седмици, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор – Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева

Снимка Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други