Днес е 27.05.2024

Николай Табаков представя романа “Синята гора” във Варна

30.09.2021

Николай Табаков, "Синята гора"

Новата книга на Николай Табаков “Синята гора” ще бъде представена пред варненската четяща общност на 1 октомври в Градската художествена галерия. Гостуването на писателя се организира със съдействието на Община Варна. Последната му книга е роман и според автора е написана за приятели. Авторът се обръща с усмивка към бъдещите читатели: “Книгата изцяло се уповава на въображаеми факти, събития и топоними. Свищов е съчинен, Бостън илюзорен, за София да не говорим. Моля за внимание! Ако някой се познае в тази книга, да знае, че е напълно измислен и се налага да вземе спешни мерки. Диагнозите поставям аз, рецептурникът е в ръцете на Господ, лекарства може да намерите по аптеките в страната. (Алкохолът е вреден за вашето здраве!) Наздраве!”

За книгата проф. д.ф.н. Георги Каприев пише:„Както вероятно се досещате, романът на Николай Табаков „Синята гора“ няма нищо общо с дърводобива. Той разказва живота. Катери се по стръмнините на собствените ни вълнения, спуска се стремглаво в личните ни бездни, плува във водите на нашето въображение. Колоритният език е примамка, изкушение, вечен гид в тази (странна) страна на чудесата. Пред непредубедения читателски поглед се изправят горските дебри на уж невинното ни самочувствие, планинските върхове на нашата предрефлексивна увереност, че сме точно ние, че сме тук и сега. Разпознаваме себе си в героите, без колебание вземаме страна, неспокойно отричаме, размирно се съгласяваме, понякога плачем, повече се смеем. Пътеките на живота лъкатушат, предизвикват, често са стръмни, по-малко угодни. Какъв е смисълът, се питаме. А точно това ни поставя не само в автентичната ситуация на сериозно размишляващи човешки същества, но поставя пред нас онзи вечен, изконен, абсолютно личен и неотменим въпрос. Дали съм, дали да бъда. Или да не бъда. Въпросът е труден. Отговорът – ако го потърсите. Една разходка в гората.”

Николай Табаков е роден през 1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Животът му преминава през Димитровград, Видин, Смолян, Враца и София. Сега прекарва дните си между столицата и едно родопско селце, където съм горд притежател на къща. Завършил е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е най-различни професии, но се налага като успешен издател на учебна литература с воденото от него издателство “Анубис”.

Николай Табаков е автор на книгите: „Да рисуваш по водата“, разкази, 1991 г. (преведена и издадена на сръбски език – „Crtati po vodi“, издателство „SAGA“ T.S.T., Белград, 2003 г.); „Изгубеното поколение“, роман, 1994 г.; „Малката принцеса“, роман за деца, 1998 г.; „Пинокио“, роман, 2001 г.; „На всички местоимения“, разкази, 2004 г.; „Романът Ес“, роман, 2007 г.; „Няма да е все така“, 2009 г. – роман (преведена и издадена на руски език – „Не всë тому быть“, издателство „Нонпарель“, Москва, 2012 г.), избрана за „Роман на годината“ за 2009 г.; „Да“, роман, 2011 г. (преведена и издадена на руски език – „Да“, издателство „Пророг“, 2014 г, на сръбски език – „Да“, издателство „Klett“, Белград, 2013 г. и на немски език – „Ia“, издателство „Wellhofer / edition „Andiamo“, Mannheim, 2013 г.); „Византия“, роман, 2013 г.; „Ветровете ни мраморни“, роман, издаден през 2017 г. от издателство „Лексикон“; „Нула време“, роман, издаден през 2019 г. и също удостоен с наградата на СБП „Роман на годината“.

Още за Николай Табаков: http://nikolaitabakov-bg.net/

Представянето на новия роман е от 18:00 на 1 октомври 2021 в Градската художествена галерия на Варна.

Нина Локмаджиева

http://varnacityartgallery.com

Други