Днес е 26.05.2024

Носталгичните видения на Дорин Колтофеану в Градската художествена галерия на Варна

29.09.2021
Дорин Колтофеану, „Танцът на феите“, маслени бои върху платно, 100 х 80 см.
Дорин Колтофеану, „Танцът на феите“, маслени бои върху платно, 100 х 80 см

“Историята продължава” показва живописни платна на румънския художник, които пренасят зрителя в един деликатен свят на неуловимост и мечтателност.

Откриването на изложбата е на 30 септември, четвъртък, от 17:00 в Градската художествена галерия.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя изложба на утвърдения румънски художник Дорин Колтофеану. Изложбата идва у нас със съдействието на проф. Валери Чакалов, който развива активно творческите връзки между балканските страни.

Дорин Колтофеану, „Тореадор“, 2020, маслени бои върху платно, 121 x 105 см
Дорин Колтофеану, „Тореадор“, 2020, маслени бои върху платно, 121 x 105 см

Дорин Колтофеану е признат майстор на деликатното живописване в Румъния, намерил почитатели на своето изкуство и в чужбина. Наложил се през годините със своя разпознаваем изящен почерк, той повежда зрителя към срещи с персонажи, носещи се във вибрациите на тиха недоизказаност из пастелни пространства, в които символиката е загадка, а носталгията е прозирен воал, омекотяващ всеки поглед. Умел разказвач на докосващи се до приказното визуални истории, Колтофеану нарича изложбата, с която гостува във Варна, “Историята продължава”.

Дорин Колтофеану, „По цял ден“, маслени бои върху платно, 100 х 130 см
Дорин Колтофеану, „По цял ден“, маслени бои върху платно, 100 х 130 см

За изкуството на Дорин Колтофеану кураторът на изложбата, влиятелният румънски колекционер Дамян Флореа пише: “Един от нашите съвременни творци, можем да твърдим със сигурност, че той влияе на времето, на епохата в която живее. Без много шум художникът прекрачва напред и се отличава от съвременниците си като търсещ и намиращ възможността чрез своето изкуство да се докосне до свят, който човечеството се опитва да обясни от хилядолетия – света на мечтанието. Дорин Колтофеану сякаш рисува сънища и може би затова историите му остават недоразказани, трептящи като мантра, провокиращи нас, които разглеждаме неговите платна, да търсим онова, което ни облива и успокоява, когато стоим пред тях. Понякога насън можем да бъдем такива, каквито искаме да бъдем, насън можем и да летим. Друг път насън щастието ни понася на крилата си. Вероятно тъкмо затова Дорин Колтофеану ми прошепна веднъж: „Когато рисувам, обичам да си мисля, че сънувам и най-често се случва точно така, рисувам и сънувам, сънувам и рисувам.“ Тогава казаното от маестрото ми се струваше красива фраза, споделена с почитател на картините му. А ето че измина известен период от направеното в шепот признание и времето ме убеди, че откровението на Дорин Колтофеану не беше само празни думи. С годините, опознавайки отблизо неговото творчество, а също и човека Дорин Колтофеану, осъзнах, че етиката на този художник действа по специални правила и почувствах, че за него над славата, над парите стои грижата за околните и необходимостта да се раздава. Забелязвах още, и не само аз, че картините на Дорин Колтофеану отразяват и света на детството, онзи свят на невинността, където се намира щастието в чист вид, от което някога всеки от нас е вкусвал. Всъщност стремежът на Колтофеану е да дарява мир, тишина, светлина, ведрост, радост, колорит чрез всяка своя картина и затова го откриваме да броди в двата свята, с които е тясно свързано неговото изкуство – мечтанието и детството.”

Дорин Колтофеану
Дорин Колтофеану

Дорин Колтофеану е роден на 20 август 1950 г. В Инторсура Бузуалуй, Румъния. През 1979 г. завършва Художествената академия в Букурещ, специалност живопис, в класа на проф. Корнелиу Баба. Член на Съюза на изящните художници на Румъния. Между 1979 и 2007 г. участва в повечето изложби, организирани от Съюза на изящните художници.

Самостоятелни изложби:

1986 г. – Академия на Румъния, Рим

1995 г. – Галерия “Симеза”, Букурещ

1998 г. – Галерия “Оризонт”, Букурещ

1999 г. – Дом на културата „Фридрих Шилер“, Букурещ

2000 г. – Галерия “Симеза”, Букурещ

2002 г. – Галерия „Симеза“, Букурещ

2005 г. – Галерия „Еталон“, Римнику Вилча

2006 г. – Румънски културен институт, Тел Авив

2007 г. – B.R.D. Tower, Букурещ

Групови изложби в чужбина:

1994 г. – The Marlowе Theatre, Кентърбъри, Великобритания

1996 г. – Фарера, Испания

1998 г. – Вал д’Анеу, Испания

1999 г. – Сорт, Испания

2001 г. – Стокхолм, Швеция

2002 г. – Содертале, Швеция

2005 г. – Виена; Белград; Брюксел

2006 г. – Киев; Санкт Петербург

2007 г. – Алмати; Караганда; Астана; Бишкек; Свердловск; Новосибирск; Красноярск; Иркутск; Хабаровск; Владивосток; Санкт Петербург; Москва

2007 г. – Изложба, организирана от UNESCO, Париж

2009 г. – Международно изложение, Анкара

Откриването на изложбата е на 30 септември, четвъртък, от 17:00 ч.

Изложбата може да се види до 14 октомври 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

Нина Локмаджиева

Снимка личен архив

Репродукции: Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Други