Днес е 26.05.2024

„Живописни пътеписи“ от Пламен Монев

23.09.2021
Пламен Монев 1

Пламен Монев: „Често картините ми са вдъхновени от моите пътувания, звучат като пътеписи, запечатали не толкова географските точки, отколкото цветовете, динамиката или покоя, ароматите, атмосферата на различни места… Не мога да се наситя да рисувам късчета от този безкраен калейдоскоп.“

Арт галерия Le Papillon представя колекция от „Живописни пътеписи“, разказани в картини на добре познатия и обичан варненски художник Пламен Монев. Освен че това е негова десета самостоятелна изложба в пространството на галерията, експозицията отбелязва и личен празник на автора – 60 годишен юбилей. Поводът провокира по-мащабно и обхватно представяне, реализирано в две локации – едновременно в пространството на арт галерия „Папийон“ от 27 септември до 14 октомври и в залите на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна от 5 до 25 октомври, където в ретроспективна експозиция ще бъде обхванато разнообразието в творческите посоки на автора през годините.

Пламен Монев 2

За изложбата зала на Арт Галерия „Папийон“ са предвидени най-новите живописни платна на Пламен Монев, специално рисувани за пространството на галерията. Експозицията включва различни по формат кавалетни творби, увлекателно разказващи своеобразни пътеписи за близки и далечни дестинации, провокирали емоция и творчески импулс в художника – пътешественик по душа. Във всяка негова изложба зрителят преоткрива стремежа му да внася светлина и ведрост, завоалирания оптимизъм във всичките му произведения, умението да пресъздава не само атмосферата на природна гледка или конкретен град, а и това, че успява да насити с емоции и живот всяка от творбите си. Като един съвременен Алеко Константинов с изразните средства на живописта и ювелирността на четката в картините си Пламен Монев ни маркира посоки и дестинации като препоръчвани от него туристически пътеки, където може да се открие наслада от хармония и красота и да постигнеш щастие от духовното съзерцание. Зрителят успява да проследи през годините как се променя дадено място през погледа на автора и открива, че познатите и така любими негови сюжети се разгръщат по различен начин, създавайки съвсем нови усещания.

Пламен Монев 4

Верен на природата си на пътешественик, талантливият Пламен Монев ни увлича в емоционална разходка из обичани от него места, свързани с лазура на морето, с градове със средновековен чар, с пъстротата на града или сред простора на хоризонта, на зелени поля и лятно спокойствие. Монев, приел ролята на опитен гид, използвайки светлината, майсторски успява да ни потопи в уютната атмосфера както от родната си Варна и България, така и от природата на някои гръцки острови, но и от Тоскана, Южна Франция, Лондон. Винаги настроението му е силно завладяващо до почти физически осезаема слънчева топлина, градски шум и весел говор, убедително постигнато от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Сюжетите разкриват епикурейския му дух да се наслаждава на живота, способността му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение. Едни от любимите му теми – пейзаж и натюрморт с пейзажни елементи с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, разкриват любознателният му дух на пътешественик. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с благозвучие и безвремие. Картините на Пламен Монев притежават привличаща магичност, обусловена не само от майсторските му умения в живописването / рисуването, но най-вече подплатени от изключително богатата му култура далеч надхвърляща необходимите познания за живопис, композиция, история на изкуството, формирали неговия мироглед и неминуемо дали отражение в художествения му изказ.

Пламен Монев 5

Доц. Румен Жеков споделя за него: „Монев е сюжетен художник, с предпочитания към жанровете пейзаж и натюрморт. Уточнявайки тези видими характеристики, искам да обърна внимание на конструирането и структурирането на картините му. Често откриваме преплитането на тези два жанра в едно произведение, което допринася за по-голямата автентичност на изображението и пространствената му дълбочина. При него картината се изгражда с пределна яснота, белязана от дълбоко лична поетика, с пиетет и преклонение пред детайла. Тя не се базира на фотографското изображение и не е инспирирана от него, което ѝ придава допълнителни достойнства, като една неповторима лирична чувственост на съзерцаваното.“

Първата част на юбилейната изложба „Живописни пътеписи“ на Пламен Монев може да бъде видяна от 27 септември до 14 октомври 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12.

Откриването на изложбата е на 27.09.2021 /понеделник/ от 18.00 ч.

Юбилейната изложба на Пламен Монев е подкрепена от Общински фонд „Култура“ на Община Варна и към нея е издаден каталог, в който са включени както последните творби на автора, така и селекция от творчеството му през годините.

Виктория Митева

Репродукции арт галерия „Папийон“

Други