Днес е 25.06.2024

Радко Мурзов със самостоятелна изложба “Рисунки” в Художествения музей “Георги Велчев” – Варна

15.09.2021
Кът от изложбата на Радко Мурзов в музея "Георги Велчев"
Кът от изложбата на Радко Мурзов в музея „Георги Велчев“

Художникът, който развива таланта на поколения млади таланти в морската столица, и който има много силни изяви в страната през тази година, представя свои рисунки в изложбена зала „Ателие Георги Велчев“ на музея, филиал на Градската художествена галерия – Варна.

Откриването на изложбата е на 16 септември, четвъртък, от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Радко Мурзов, Рисунка 1
Радко Мурзов, Рисунка

Радко Мурзов, артист и педагог със забележително присъствие в творческия живот на Варна, представя от 16 септември изложба „Рисунки“ в Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия – Варна. Изложбата е една от изявите на художника в тази много активна година на художествени изяви в страната, в предчувствие за предстоящия юбилей на водената от него международно призната “Детска школа за изобразително изкуство”, която през 2022 г. навършва половин век. Създадената от Радко Мурзов през 1972 г. детска школа възпитава естетическия вкус на няколко поколения млади таланти в морския град и насочва десетки от тях към професионалния път на художника .

Сега Радко Мурзов застава пред ценителите на изкуството във Варна с изложба, представяща подбрана камерна колекция с рисунки в три тематични цикъла. “Рисунката е порив на свободния ми дух” – обобщава Радко Мурзов в няколко думи замисъла на експозицията.

Радко Мурзов, Рисунка 2
Радко Мурзов, Рисунка

Изложбата представя Доротея Павлова, уредник в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна:

След мащабната ретроспективна изложба в експозиционните зали на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 в София и съпътстващата изложба на Националните литературни празници „Яворови дни” в Градската галерия в Поморие, сега художникът Радко Мурзов представя пред публиката на Варна камерна изложба „Рисунки”.

В експозицията са включени 18 произведения от три художествени цикъла: „Пулсации”, „Пространства” и ”Рефлексии”, които извеждат рисунките като самостойни творби, надскачащи ескиза и етюда. Рисунката притежава автономна изобразителна възможност, обусловена от използваните изразни средства. Към класическите средства на рисунката – линия, петно и щрих, Радко Мурзов е добавил отпечатък, следа, колаж, разливане, напръскване, изобщо енергията на жеста и материала, създаващи свят от художествена условност. Че рисунката е свят и то свят, поставен в опозиция на реалния, пише постмодерният философ Морис Мерло-Понти в своя текст „Видимо и невидимо”. „Същите сетивни елементи там (в рисунката – б.а.) означават друго нещо в сравнение с прозаичния свят” – пише Мерло-Понти. Този свят на рисунката е жив и динамичен. В произведенията на Мурзов авторовите убеждения за стойностното, красивото, доброто и значимото са художествено интерпретирани в изображения, изхождащи от видимото, от натурата, както и от импулса и спонтанността. Рисунките не изоставят напълно сюжетността и наративността. Те съдържат, макар и съвсем лаконични образи, които отпращат към разбирането на смисъла. Семантичните послания са предадени посредством линеарната графична рисунка и похватите на абстрактния експресионизъм. Така произведенията в пластичен план съчетават фигуративното и нефигуративното, абстрактното и конкретното, биографичното и универсалното.

Радко Мурзов, Рисунка 3
Радко Мурзов, Рисунка

Цикълът „Пулсации” датира от 1996 г., като неговото обогатяване с нови произведения продължава и до сега. Творбите са изпълнени в смесена техника – разливания на асфалт, молив, въглен, акрилни бои и колаж. Форматът съзнателно е ориентиран вертикално, за да символизира духовното извисяване. Композициите винаги притежават образ, който е носител на авторовото послание – недостижимата красота в образа на Нефертити, светостта и майчинството в образа на Мадоната, себепознанието в автопортрета и образите на родителите, силата на духа и интелекта в образите на Яворов и Лора, силата на таланта и волята в образа на Пикасо, силата на науката в образа на Айнщайн и т.н. Етапите на работа следват идеята за синтез на фигуративното и нефигуративното. Произведенията са започвани със свободна импровизация, извън конвенциите на академичното рисуване и са завършвани на статива, за да придобият съответната идейност.

Цикълът „Пространства” датира от 2014 г. От него в експозицията са представени пет рисунки в хоризонтален формат, обусловен от идеята за архитектурен образ. Тази образност на дома, храма, училището отпраща към духовните измерения на човешкия живот. Чрез тонално разливане художникът постига извънредно нежните нюанси на кафяво-охровата гама.

Радко Мурзов, Рисунка 4
Радко Мурзов, Рисунка

Цикълът „Рефлексии” представя последните търсения на автора в областта на рисунката, в които той използва акварел и моливи. В него колоритно доминира бялото, за да внуши светостта в женския образ. Цветните акценти на червеното, жълтото и синьото внасят чувството на драматизъм. Драматизъм и лиризъм – това характеризира творческия натюрел на художника Радко Мурзов.

Не подражанието на света, а неговото претворяване интересува художника. Понякога тази съзидателност никак не е лесна. Тя изисква сложно боравене с материята, а зрителят има възможността да улови спонтанния творчески жест, физическия и интелектуален заряд на творбите.

Радко Мурзов
Радко Мурзов

Радко Мурзов е роден в село Козаре, община Карнобат. Израства и учи в Карнобат. Дипломира се в специалност “Руска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Преподава руски език в село Козичино и в град Поморие. През 1964 г. е приет в Художествената академия в София. Завършва специалност “Живопис” в ателието на проф. Илия Петров и проф. Петър Михайлов през 1970 г. Работи като художник в Металургичен комбинат „Кремиковци”. През 1971 г. се установява във Варна. През 1976 г. е приет за член на СБХ. През 1977 г. е назначен за Главен специалист по изобразително изкуство в Окръжния съвет по култура – Варна. През 1978 г. напуска длъжността и работи като художник на свободна практика. От 1971 г. ръководи “Детска школа по живопис” във Варна, получила множество медали и грамоти от национални и международни конкурси на детската рисунка. Представял е изкуството си в над 35 самостоятелни изложби в България, Германия и Гърция, както и в множество колективни изложби в България, Германия, Франция, Алжир, Япония, Русия, Полша, Македония, Португалия. Удостоен е със следните награди: Награда „Варна” – 2005 г., Почетен знак на кмета на Варна – 2010 г., Почетен знак на кмета на Карнобат – 2011 г., Почетен знак на кмета на Поморие – 2020 г. Отличен е с най-високото признание на обществеността на Варна „Почетен гражданин на Варна” – 2016 г.

Откриването на изложбата е на 16 септември, четвъртък, от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Нина Локмаджиева

Снимки и репродукции: Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други