Днес е 02.03.2024

Оркестърът на НУИ „Добри Христов“ кани варненци на концерт за началото на учебната година

14.09.2021

Младежката формация на легендарното Музикално училище, която е тазгодишен носител на награда „Варна“, ще благодари на публиката с безплатен концерт на открито в двора на училището на 18 септември, събота, от 17 ч.

Репетиция на Младежкия симфоничен оркестър на НУИ "Добри Христов", снимка Росен Донев
Репетиция на Младежкия симфоничен оркестър на НУИ „Добри Христов“, снимка Росен Донев

Музикален артистичен жест прави Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна за публиката в морския град. На 18 септември, събота, от 17 ч. младите дарования очакват варненци и гостите на града в концерт на открито. Избрани музикални шедьоври ще прозвучат на живо в живописния двор на училището. Концертът с вход свободен е посветен на началото на учебната година и е благодарност за награда „Варна“, която младежката формация на елитното училище получи през тази година за ярки постижения в областта на културата.

„Децата ни обичат своя град и искат той да става все по-красив и по-културен – споделя директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова. – С този концерт младежите ще напомнят на своята публика, че Варна празнува 100 години от обявяването си за курортен град, а неделима част от уникалното преживяване на всеки турист са културните събития, които го очакват в морската дестинация, наред с плажа и хубавото време. Ние се гордеем, че творим изкуство в такъв забележителен град с традиции“.

Празничният концерт ще върне и духа на изисканите вечери отпреди 95 години, когато е положено началото на първия български фестивал – Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Под палката на ръководителя на оркестъра маестро Страцимир Павлов ще прозвучат обичани от музиканти и публика творби. Сред тях са фрагмент от „Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус, „Тореадор“ от сюита „Кармен“ на Жорж Бизе, „Валс“ от балета „Спящата красавица“ на Пьотр Илич Чайковски, „Гранада“ на Мануел де Файя. Публиката ще се срещне с бисери от различни музикални стилове и епохи, сред които са и фрагменти от мюзикъла „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн, и една от емблемите на българската симфонична музика – „Ръченица“ на Петко Стайнов. В концерта солисти ще са учениците от специалност „Поп и джаз пеене“ Александрина Петрова и Донко Марков.

Младежкият симфоничен оркестър при НУИ „Добри Христов“ спечели много симпатии и аплодисменти през годината като основен участник в поредицата концерти „Варненско лято за деца“. За радост на зрителите, в топлата септемврийска вечер под звездите, младите дарования ще изпълнят един от най-силните си номера – филмова сюита с теми от любими холивудски филми, специално аранжирана за оркестъра от маестро Страцимир Павлов.

Входът е свободен с контролиран достъп при спазване на противоепидемичните мерки. Доведете и приятели, за да споделите артистичното преживяване, докоснато от емоцията на младостта!

www.artschool-varna.com

Нина Локмаджиева

Снимки архив НУИ “Добри Христов”, фотограф Росен Донев

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други