Днес е 03.03.2024

Изложбата „Мрежи от независими пространства: Токио“ се открива на 11 септември в Морската градина на Варна

10.09.2021

Експозицията, разположена на обичаното място край Кривото дърво, показва общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в големия метрополис. Началото е в 18:00. Ще остане експонирана до 25 септември.

Мрежи от независими пространства: Токио

Изложбата „Мрежи от независими пространства: Токио“ застава пред погледа на варненската публика в Морската градина, за да провокира мисленето на разхождащите се хора с идеи за различно, споделено общуване с града и в него.

Авторът арх. Иван Бонев представя своя проекта така: “Измежду токийските релси, магистрали, мостове и небостъргачи са закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на местните жители. Изложбата „Мрежи от независими пространства: Токио“ разказва за общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в най-големия метрополис в света. Тя описва един слабо познат образ на Токио, като представя архитектура, ползване, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства. Идеята за независимост или де-институционализция на споделени занимания и общи пространства се развива от философи и интелектуалци като Иван Илич, Анри Льофевр и Елинор Остром. Днес независимите пространства в градовете са практически израз на теоретичните идеи от началото на ХХ век. Те са както спонтанни, така и целенасочено търсени. Те се открояват ясно в периоди на криза, когато сплотени колективи се ангажират с политически, икономически и социални програми вплетени в обичайните им дейности. Подобни проекти включват споделени кухни, библиотеки, земеделски градини, алтернативни кина, експериментални училища, независими културни центрове, клубове по интереси, работилници, общностни пространства, които са платформи за директно общуване и споделяне на знания и ресурси между хората. Така, независимостта или де-институционализацията на общи пространства се доказва като устойчив модел за обединяване на хора със споделени интереси.”

Изложбата ще бъде открита на 11 септември от 18:00 ч. в Морската градина на Варна, като свободно достъпна инсталация между дърветата в парка, в близост до Кривото дърво. Своето изследване за независимите пространства в Токио ще представи арх. Иван Бонев. Музикална среда ще създаде Младежкият духов оркестър към Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

Вечерта ще завърши с прожекция на късометражни филми, документиращи историите на независими пространства от различни места по света, подбрани от многогодишната програма на Международен фестивал за късометражно кино „Карантината“.

Мрежи от независими пространства: Токио - в София
Момент от експозицията в столичния парк „Заимов“, снимка сдружение „Трансформатори“

На 18 септември от 16:00 дискусионен форум около изложбената инсталация ще търси допирни точки на добри и лоши практики между Токио и Варна. Ще се включат представители на независими пространства и проекти във Варна, специалисти и граждани. Форумът ще бъде в две части: представяне на избрани независими пространства и проекти във Варна от техни членове и външни специалисти, и отворена дискусия за предизвикателствата и потенциала пред устойчивото развитие на независимите пространства във Варна под модераторството на доц. д-р арх. Пламен Петров. Ще звучат изпълнения на музиканта Иво Тракийски. Вечерта ще завърши с премиерна прожекция за Варна на документалния филм „Гьолът“ / Die Grube (2019) на Христиана Райкова. Филмът ще се излъчи с любезното позволение на Film University Babelsberg KONRAD WOLF.

––-

“Мрежи от независими пространства” е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 г. в лабораторията на проф. Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Изследването е завършено през лятото на 2020 г. заедно с илюстратора Виктория Паева, арх. Антон Керезов и арх. Вероника Бонева.

Книгата „Мрежи от независими пространства: Токио“ е каталог към едноименната изложба. Тя може да бъде намерена в Gifted Urban Culture Hub и техния онлайн магазин.

––-

Организатор на проявите е сдружение „Трансформатори“. Събитията се реализират с подкрепата на: Фонд „Култура“ на Община Варна, Програма „Мобилност“ на Национален фонд “Култура”. Партньори са фестивал „Карантината“ (Школа по изкуствата „Дедал”), ВСУ „Черноризец Храбър“, Дирекция АГУП на Община Варна. С участието на: Сдружение „Пространствата на Варна“, Сдружение „Таляна“, Алтернативно младежко пространство „ХАЛЕ 3“. Под патронажа на Посолство на Япония в България

Изложбата е част от 32-те Дни на японската култура в България.

Източник: сдружение „Трансформатори“

https://www.facebook.com/events/1480994605596618/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22external%22%7D%2C%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други