Днес е 13.07.2024

Разтърсващите фотографии от появата на новия живот, заснети от Сандро Арабян, идват във Варна

09.09.2021
Сандро Арабян

Изложбата “В началото” ще бъде експонирана в Арт салона на Радио Варна от 10 до 27 септември. Откриването е на 10.09. От 18:00.

Един от най-обсъжданите фотографски проекти на годината – “В началото” – плод на няколко месеца работа на Сандро Арабян, след София пристига във Варна. 21 от голямоформатните фотографии от проекта ще бъдат експонирани в Арт салона на Радио Варна на 10 септември от 18:00. В тях Сандро Арабян е запечатал моменти от появата на новия живот в родилната зала. Изображенията са дълбоко емоционални, дори разтърсващи. Те носят естетиката на шоковия микс от страдание, радост и откровение и разбиват представите за гукащите бебешки снимки от семейните албуми. Създадени са в процеса на 60 раждания в столичния “Майчин дом”, които фотографът е заснел точно преди началото на пандемията от Covid-19.

Сандро Арабян, "В началото" 1
Сандро Арабян, „В началото“

Авторът признава: “Случвало ми се е да снимам края, но за мен беше супер философски въпрос да снимам началото. И те всъщност се оказаха много близки…” Своя подход към дългосрочните проекти във фотографията Сандро Арабян ще представи пред колеги от “Фотоваканция” в дискусия на 10 септември от 20:27 в хотел “Журналист” на Златни пясъци.

Сандро Арабян, "В началото" 2
Сандро Арабян, „В началото“

Сандро Арабян е роден през 1988 г. в София. Магистър по фотография, завършил е НБУ. Има магистратура и в Elisava Barcelona school of design and engineering. Част е от семейство на уважавани художници и е продължител на артистичната традиция на Юлий Минчев, Калина Тасева, Десислава Минчева и Хари Арабян.

Във Варна познаваме неговите фотографии още от първата му самостоятелна изложба в галерия “Теди” през 2008 г., а след това отново в “Теди” и от изложбите “В околностите на Ичера” през 2009 г. и “Един друг свят. Индия” през 2015 г. Други самостоятелни изяви на Сандро Арабян са “Моето арменско семейство” през 2012 г. в залата на СБХ на ул. “Шипка” 6 и “Gathering” в Phandora private club в Барселона. Участва и в много групови изложби, а ценителите във Варна помнят въздействащата семейна експозиция “Заедно” от 2012 г. с творби на Десислава Минчева, Хари Арабян, Калина Тасева, Юлий Минчев и Сандро Арабян в галерия „Теди“.

Изложбата “В началото” е част от програмата на “Фотоваканция” https://photovacation.org/.

Нина Локмаджиева

Снимки Сандро Арабян

Други