Днес е 22.06.2024

Варна отново е световна столица на анимацията

09.09.2021

Световeн фестивал на анимационния филм Варна 2021

В днешно време когато се заговори за анимация, всички си представят филмите на Дисни и Пиксар. Разбира се, в това няма нищо лошо и никой не може да отрече качествата им. Но лично аз като човек от поколение, което по обясними причини е израснало с друга естетика, имам нужда и от известно разнообразие. Ако и вие търсите нещо по-различно от конвейрните продукции, Световният фестивал на анимационния филм във Варна е подходящото събитие.

От 9 до 13 септември зала 2 на Фестивалния и конгресен център – Варна, отново ще стане дом на чудесните рисувани герои и техните създатели. В конкурсната програма, която тази година съдържа 4 категории (късометражни, детски, студентски филми и тв серии) ще бъдат показани 94 продукции от 33 държави.

„Любов по време на туризъм“

За разлика от миналата година, когато родното участие в международната надпревара наброяваше 15 заглавия, този път предложенията са само 5. В модула за късометражни филми и двете български анимации будят интерес, защото техни автори са Свилен Димитров и Весела Данчева. За любителите на жанра и двамата едва ли имат нужда от представяне, но все пак да припомним някои биографични детайли.

„Любовни черупки“

Свилен Димитров е родом от Варна, подписът му стои върху редица проекти, сред които „The Air Ace” и „Rew Day”, както и под анимираната част на номинирания за „Оскар“ документален филм – „Super Size Me”. Главен герой на новата му творба „Любовни черупки“ е интровертен охлюв, който е създал свой собствен вътрешен свят. Един ден обаче среща любовта и това го кара да открие вълшебството на реалността. Весела Данчева от „Компот колектив“ се представя с „Любов по време на туризъм“. Това е поредното заглавие от проекта „Щрих и стих“, като за основа е послужила поезията на Петър Чухов. В раздела за студентски продукции място са намерили филмите „Кутията“ на Таня Божинова и „Където и да живея“ на Велина Гарабедян. При детските анимации участник е Вера Донева с универсалната история за малко момиченце, което иска от родителите си домашен любимец.

„Домашен любимец“

За първи път ще има и състезателна програма за български заглавия, в която освен представителите от международната селекция, са включени още 7 продукции. С най-голямо нетърпение очаквам „Зимни вечери“ на Гергана Симеонова, която предлага една поетична разходка из света на Христо Смирненски, и „В името на любовта“ на Иван Цонов, разказващ за двубой между два червея със сърдечни неволи.

По време на 17-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се прожектират филми от Корея, Франция, Португалия, Грузия, САЩ, Германия, Чехия, Русия, Испания, Дания, Хърватска, Чили, Аржентина, Япония, Естония, Австралия, Италия, Иран, Канада, Швейцария, Полша, Израел, Нидерландия,Китай, Тайван, Унгария, Бразилия, Сърбия, Хонг Конг, Индия, Великобритания, Латвия.

Зорница Кънчева

Програмата на фестивала открийте тук:

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други