Днес е 23.04.2024

Меценатът принц Виктор фон Изенбург и съпругата му принцеса Агнес фон Изенбург очаровани от Варна и “Варненско лято”

08.09.2021

Принц Виктор фон Изенбург и съпругата му принцеса Агнес фон Изенбург, които са гости на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, посетиха забележителностите на морската столица и концерт от бароковия модул на първия български фестивал. Днес в хотел “Графит”, където отседнаха, те споделиха пред медии, че са били очаровани от Варна и варненци. Били са на плажа, разхождали са се по улиците на града, оценили са вкусната храна и общуването с добронамерените хора на Варна.

Принц Виктор фон Изенбург, снимка Росен Донев
Принц Виктор фон Изенбург, снимка Росен Донев

“За пръв път сме в България – призна принцът, – и сме много приятно изненадани колко топло и приятелски бяхме посрещнати от хората тук. Маестро Марио Хосен – артистичен директор на ММФ “Варненско лято” и наш приятел, привлече нашето внимание към фестивала още миналата година, но за съжаление поради Covid кризата не можахме да дойдем, затова сме много щастливи, че тази година сме тук. Много сме впечатлени от постиженията на маестро Хосен и фестивалния екип и вярваме, че това е само началото на нещо голямо и че ще бъдем част от този процес. Идеята на маестрото да привлече съмишленици от чужбина повдига международното ниво на фестивала. Имате прекрасни условия във Варна – имате чудесното море, минералната вода, сърдечното отношение на хората. Това в комбинация с високопрофесионалните концерти може да привлече хората да се погрижат не само за своето тяло, а и за душата си. Вярвам, че хора като нас ще искат да дойдат във Варна и ще посетят концертите и фестивалите.”

Гостите са с прекрасни впечатления от културното наследство на българския град и как то е съхранено в Археологическия музей, от начина, по който е експонирано Варненското златно съкровище, от богатата колекция възрожденски икони и от начина на тяхното създаване.

Специално внимание отделиха на концерта на Доминик де Виленкур – френският виртуоз на виолончелото, който изпълни с бароков звук залата на Градската художествена галерия вчера вечерта. Маестро Виленкур избра изявата си на подиума на “Варненско лято”, за да направи професионален запис на своите два концерта – интеграл на сюитите на Бах за виолончело, който ще бъде издаден като негов следващ аудио диск.

Принц Виктор фон Изенбург сподели удовлетворението си от подкрепата, която от години предоставя на млади български музиканти, участници в майсторски класове във Виена, както и на гастроли на водещи български изпълнители като братя Владигерови. “Смятам, че младите български музиканти са много талантливи и ще се радвам да съдействам с подходяща платформа, която да подкрепи тяхната бъдеща международна кариера” – каза той. Принцът смята, че музикантите и композиторите трябва да се поддържат в търсенето на нови пътища към младата публика за представяне на симфоничната музика. Той обясни, че културните институти в Германия имат свои младежки формации, които привличат младите хора и поддържат основните оркестри.

Германският гост разказа за корените на своя род през вековете и за традициите на своите предшественици да подкрепят изкуствата, университетите, образованието, да съхраняват наследството на държавата и да се грижат за него. “От млад подкрепям музикантите – сподели той, – винаги съм се възхищавал на тяхната отдаденост да се посветят на музиката. Важно е хората като нас, които имат големи имения, да канят музикантите за концерти там. Това е традиция във Виена и тя продължава да се поддържа като начин да популяризираме музиката. Варна е следващата стъпка, и тук могат да се случват такива срещи.”

Принцеса Агнес фон Изенбург, снимка Росен Донев
Принцеса Агнес фон Изенбург, снимка Росен Донев

Със съпругата му са се запознали на концерт във Виена, където често пребивават. Тя е учила музика – флейта, а след това е завършила история на изкуствата. Принцеса Агнес фон Изенбург сподели, че тяхната романтична връзка се развивала бавно и постепенно във времето и сега за нея е удоволствие да бъде част от благородническата фамилия: “Възхищавам се от начина, по който те пазят традициите на семейството и на страната си, защото това съвпада с отношението към традициите в Южна Корея, откъдето е моят произход.”

Принц Виктор фон Изенбург и принцеса Агнес фон Изенбург отпътуваха от Варна днес, но вече гледат напред към следващата си визита в България идното лято.

Принц Виктор фон Изенбург и съпругата му принцеса Агнес фон Изенбург се снимаха за спомен с журналисти от Варна и с началника на отдел "Фестивали и проекти" в Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна, Десислава Георгиева - на първия ред вляво, снимка Росен Донев
Принц Виктор фон Изенбург и съпругата му принцеса Агнес фон Изенбург се снимаха за спомен с журналисти от Варна и с началника на отдел „Фестивали и проекти“ в Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, Десислава Георгиева – на първия ред вляво, снимка Росен Донев

Принц Виктор фон Изенбург е съосновател и меценат на Лятната академия във Виена, където всяка година над 15 български млади таланти се обучават с пълна стипендия. Първи и основен спонсор на академията. В продължение на няколко години принцът поема разходите по престоя във Виена на абсолютно всички български участници. Той е основател и на една от водещите дигитални платформи за класическа и джаз музика https://www.onepointfm.com

Германският благороднически род Изенбург, който води началото си преди повече от 10 века, е един от водещите родове в управлението на средновековната Свещена Римска империя и след войните на Наполеон от 1806 става част от Прусия и Австрия. Сред известните фигури в семейството са Имагина Изенбург-Лимбург (1255-1313), съпруга на немския крал Адолф, Дитер фон Изенбург (1412-1482) дук на Майнц и основател на университета в града, както и сестрата на принц Виктор фон Изенбург, Софи Йоана Мария, принцеса на Прусия.

Домакинството на гостуването на Принц Виктор фон Изенбург и принцеса Агнес фон Изенбург се осъществява с любезното съдействие на хотел “Графит” и ресторант „Морска тераса“, партньори на ММФ “Варненско лято”.

ММФ “Варненско лято” продължава с днес с историческия първи концерт в България на елитния бароков оркестър “Concentus Musicus” в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Утре, 9.09., в Градската художествена галерия е вторият концерт на Доминик де Виленкур от интеграла на сюитите на Бах за виолончело. Началният час на концертите е 19:00.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Гларус – крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България – Австрийски музикални седмици, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор – Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Други