Днес е 14.07.2024

Балетната приказка „Раймонда“ – красотата ще победи

10.08.2021
Момент от балета "Раймонда", Варна, Летен театър 1

Една много красива балетна приказка се случи в Летния театър – свещеното място на Международния балетен конкурс, което остарява красиво, както остаряват дворците. Балетът „Раймонда“ – продукция на Държавната опера Варна и Националната опера и балет на Скопие, подари на нетърпеливата публика преживяване – емоционално и стилно едновременно.

Признавам – никога не съм познавала балета „Раймонда“ по музика на Глазунов и либрето на Мариус Петипа. Рудолф Нуреев нарича този тип постановки „балет заради самият балет“ – естетика, хореографски конструкции, изчистени сюжетни и психологически линии. Но аз го смятах за декоративен и скучен. Този път обаче реших да изгледам целия спектакъл с чисто познавателни намерения – в Летния театър, с красивата балерина от Северна Македония Мария Кичевска. Нейната елегантност и техника я издигат до най-високите световни висини. И с Никола Хаджитанев – солистът на Националната опера и балет, който само с появата си пръска аристократизъм и финес. Любовният триъгълник допълва с харизма и екзотика Павел Кирчев – варненският солист, който владее магията над публиката.

Момент от балета "Раймонда", Варна, Летен театър 2

Оставихме се да бъдем изненадани и получихме изненади от първата минута до финала! Само с появата си маестра Бисера Чадловска от Северна Македония заяви дързост и блясък със своя смел стил – тюл и лачени токчета. Тя не само че беше в постоянна топла връзка с балетистите, но и съумя да реши сложната задача и да дирижира оркестъра в оркестрината и брас секцията, качена под колоните над сцената. Умно, логично, красиво, режисьорското решение на Деян Прошев поведе публиката към приказния свят на желанията и любовта, където нищо не е решено до финала.

Момент от балета "Раймонда", Варна, Летен театър 3

Като крайно критичен балетен почитател най-много ме грабна хореографията – прекрасни, дълги, заплетени конструкции в духа на добрите стари образци и модерните неокласики на Нуреев, създадени с музикалност и най-висок вкус. Поклон за хореографката Олга Панго! От всяко движение си личи майсторството й да аранжира най-подходящите движения и да добави своя авторски щрих, изключително висока култура по отношение на епохата, традициите, стила. Прекрасни вариации, динамика на сюжета, зрелищни масовки и психологизъм. Кулминация в този танцов разказ бяха забележителните и оригинални поддръжки, които смаяха ценителите и показаха класата на солистите.

Момент от балета "Раймонда", Варна, Летен театър 4

Свеж полъх, вкус, идеи от екипа на Северна Македония действат енергезиращо на варненските артисти. Първо на оркестъра на Варненска опера – аплодисменти за първата цигулка Красимир Щерев и неговото виртуозно соло! Партньорството зареди с нова емоция и кор-де-балета на Варна. Балетистите обляха с настроение публиката и внесоха онази вълшебна искра, с която блестят истинските балетни спектакли.

Хубаво е, когато един творчески екип внесе своите идеи, освежи и тласне към нови хоризонти своите колеги. Прекрасна работа и на художниците и скромните трудолюбови майстори от ателиетата за костюми и реквизит, без които приказката не може.

И още – аплодисменти за творческото сътрудничество, което показва, че между хората, между музикантите и артистите граници няма. Няма спорове, няма вражда, а напротив – случва се творческото чудо.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други